Dzieci lubią przekąski, zwłaszcza te słodkie. Nasza w tym głowa, by były słodkie, ale przy okazji zdrowe. Ponieważ moje dzieci nie przepadają za owsianką, postanowiłam im przemycić wartościowy produkt w ciasteczkach. Do płatków owsianych dorzucam więc kilka składników i raz-dwa robię z nich pyszne ciasteczka. Ani razu nie wróciły z powrotem do domu.
Z jakich płatków zrobić ciasteczka?
W sklepach najpopularniejsze są płatki owsiane i jęczmienne. I to te pierwsze są najlepsze na ciasteczka. Zwłaszcza w wersji nieoczyszczonej, występujące pod nazwą zwykłe lub górskie. W odróżnieniu od błyskawicznych płatków owsianych, te zawierają więcej błonnika i witamin z grupy B, bo są mniej przetworzone. Mają też tę zaletę, że po upieczeniu przyjemnie chrupią.
Jak zrobić ciasteczka z płatków owsianych i zdrowych dodatków?
Do przygotowania tych ciasteczek owsianych używam samych zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane, które łączę z mąką orkiszową i jajkiem. Dodaję też olej kokosowy zamiast masła i banan oraz miód w miejsce cukru. Dzięki dodatkowi suszonej żurawiny i orzechów ciasteczka mają ciekawszy smak i są bardziej chrupiące.
Przepis: Ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną i orzechami
Pożywne, zdrowe ciasteczka z płatków owsianych, suszonej żurawiny i orzechów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mąki orkiszowej
- 1 dobrze dojrzały banan
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki orzechów, np. nerkowca, laskowych, migdałów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyBanan obierz, rozgnieć widelcem w dużej misce. Dodaj jajko, olej kokosowy i miód, dobrze wymieszaj. Wsyp płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie połącz składniki. Dodaj żurawinę i posiekane orzechy, wymieszaj.
- Formowanie i pieczenie ciastekZwilżonymi dłońmi formuj z przygotowanej masy kulki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czym jeszcze można wzbogacić ciasteczka owsiane?
Zamiast suszonej żurawiny i orzechów do ciasteczek owsianych można dodać również inne składniki. Dobrze sprawdzą się między innymi rodzynki, suszone morele, wiórki kokosowe czy posiekana, gorzka czekolada. Każdy z tych dodatków nada ciasteczkom nieco innego smaku, ale przy okazji wyjdzie każdemu na zdrowie.
Czytaj też:
Miksuję kubek jogurtu i płatki owsiane. Te placuszki wychodzą niesamowicie delikatneCzytaj też:
Moje batoniki są zdrowsze i smaczniejsze od kupnych. Robię je w 15 minut z kilku tanich składników