To ciasto jogurtowe możesz jeść, nawet będąc na diecie. Jest lekkie, orzeźwiające i pełne smaku

To ciasto jogurtowe możesz jeść, nawet będąc na diecie. Jest lekkie, orzeźwiające i pełne smaku

Dodano: 
Lekkie ciasto z kiwi
Lekkie ciasto z kiwi Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Czy można jeść słodkości i nie tyć? Można, trzeba tylko sięgać po odpowiednie receptury. Chociażby taką, jak ta na sernik bez pieczenia. Jest lekki i orzeźwiający, bo robi się go z wyjątkowych składników. A smakuje rewelacyjnie!

Wiele osób, które chcą schudnąć nie potrafi zrezygnować z jedzenia słodyczy. I na tym w zasadzie kończy się ich dieta redukcyjna. Jest jednak prosty sposób na to, by jadać desery, ale nie tyć. Wystarczy przygotować je ze zdrowych, niskokalorycznych składników. Należy do nich np. jogurt naturalny. Na jego bazie robię ciasto bez pieczenia na wzór sernika na zimno. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza jeśli doda się do niego ten pyszny owoc.

Czy kiwi rozpuszcza galaretkę?

Kiwi to owoc, który zawiera enzym rozkładający białko. A dużo białek znajduje się w galaretce za sprawą dodawanej do nich żelatyny. Połączenie kiwi z galaretką może więc uniemożliwić ścięcie się galaretki lub jej rozrzedzenie. Jest jednak prosty sposób, by uniknąć tego problemu. Pokrojone w plasterki kiwi należy umieścić na sicie i zanurzyć na 10-15 sekund we wrzątku. Gorąca woda zdezaktywuje enzym i pozbędziemy się problemu.

Jak zrobić lekkie ciasto jogurtowe z kiwi?

Przygotowanie lekkiego ciasta jogurtowego z kiwi jest całkiem proste. Robię je zwykle na biszkoptach lub herbatnikach, więc odchodzi pieczenie. Główną część tego deseru stanowi jogurt naturalny, który charakteryzuje się kwaskowym smakiem. Z tego powodu warto go nieco dosłodzić lub po prostu wymieszać z rozpuszczoną galaretką. By zdołała ona ściąć jogurt, trzeba ją rozmieszać w minimalnej ilości płynu. Potem pozostanie dodać kawałki kiwi i wylać całość na ciasteczkowy spód. Gdy ciasto zastygnie warto je ozdobić plasterkami kiwi i koktajlowymi wisienkami.

Przepis: Ciasto jogurtowe z kiwi

Lekkie ciasto bez pieczenia z jogurtu naturalnego i kiwi

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 dojrzałych owoców kiwi
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 30 g czekolady deserowej
  • wisienki koktajlowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówW 2/3 szklanki gorącej wody rozpuść galaretkę i żelatynę. Odstaw do wystygnięcia. Owoce kiwi umyj, trzy obierz, pokrój w grubsze plasterki. Plasterki owoców umieść na sicie, zanurz na ok. 10 sekund we wrzątku. Owoce osącz, wystudź, pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówJogurt naturalny wymieszaj z gęstniejącą galaretką. W razie potrzeby dosłodź go do smaku. Masę wymieszaj z pokrojonym w kostkę kiwi. Niedużą tortownicę wyłóż folią spożywczą. Jej dno wyłóż herbatnikami. Wylej na nie masę jogurtową. Ciasto przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Dekorowanie ciastaPozostałe owoce kiwi obierz, pokrój w cienkie plasterki. Umieść je na sicie, zanurz na 8-10 sekund we wrzątku. Owoce osącz, wystudź, obłóż nimi wierzch deseru. Posyp startą czekoladą, udekoruj wisienkami.

Jakie owoce warto dodać do deseru jogurtowego?

Do deseru jogurtowego można też dodać inne owoce. Mogą to być np.: brzoskwinie z puszki, gruszki z syropu czy mrożone owoce jagodowe. Sprawią one, że deser nabierze ciekawego smaku i apetycznego wyglądu.

Czytaj też:
Pyszne ciasto z galaretką robię w wersji bez pieczenia. Cała rodzina za nim przepada
Czytaj też:
Kruche ciasto, budyń i owoce. Piekę je w jednej formie, a rodzina zjada do ostatniego okruszka