Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Przede wszystkim robi się je prosto i szybko, zawsze się też udają. Na dodatek wyglądają niezwykle efektownie i apetycznie, co też wynika z ich warstwowości. Dziś zapraszam was na lekkie ciasto z orzeźwiającą galaretką pomarańczową. U mnie w domu schodzi ono wkrótce po przygotowaniu, bo jest przepyszne.
Jak zrobić galaretkę do ciasta?
Choć do tego ciasta bez pieczenia można przygotować galaretkę z torebki, to ja robię jej lepszą wersję. Wykorzystuję bowiem świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i łączę go z żelatyną. Można też wymieszać go z galaretką rozpuszczoną w niedużej ilości wody. Dzięki temu galaretka będzie niezwykle smaczna, aromatyczna i pełna witamin. Zamiast soku można wykorzystać cząstki pomarańczy. Należy je tylko oczyścić z białych błonek i podzielić na kawałki, a potem połączyć z tężejącą galaretką.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką?
Warstwowe ciasto z galaretką pomarańczową można przygotować na biszkoptowym blacie. Jednak zwykle nie chce mi się tracić czasu na jego pieczenie i sięgam po biszkopty. Doskonale zastępują ciasto i znacznie skracają przygotowanie deseru. W cieście wykorzystuje się też dwie słodkie masy. Jedną jest galaretka, którą należy przygotować w pierwszej kolejności. Druga zaś to biała, masa, która dodaje ciastu lekkości.
Przepis: Ciasto z galaretką pomarańczową
Szybkie, warstwowe ciasto bez pieczenia z aromatyczną galaretką pomarańczową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 150 g biszkoptów
Na galaretkę:
- 400 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego lub gotowego
- 1 czubata łyżka żelatyny
Na białą masę:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru wanilionowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie galaretkiŻelatynę namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia. Wymieszaj ją z sokiem z pomarańczy, w razie potrzeby całość lekko dosłodź. Galaretkę odstaw, by wystygła i zaczęła tężeć.
- Przygotowanie białej masyŻelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, lekko podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, połącz delikatnie z bitą śmietaną i lekko ciepłą żelatyną.
- Układanie warstwProstokątną formę wyłóż folią spożywczą. Dno formy wyłóż biszkoptami, przykryj połową białej masy. Łyżką wyłóż na białą masę tężejącą galaretkę, w miarę równomiernie rozprowadź, przykryj resztą białej masy, wyrównaj powierzchnię. Formę przykryj, wstaw do lodówki, by masy stężały.
- Wykańczanie ciastaCzekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce. Dodaj olej kokosowy, podgrzewaj na parze do rozpuszczenia. Przestudzoną, płynną czekoladą posmaruj wierzch ciasta. Całość dobrze schłodź.
Inne pomysły na białą masę do ciasta
Białą masę do ciasta robię zwykle z ubitej śmietanki, serka mascarpone i żelatyny. Jednak to niejedyna możliwość. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu naturalnego, który doda deserowi przyjemnego smaku i ujmie kalorii. Można też bazować na samej bitej śmietanie i żelatynie, jednak wtedy struktura masy będzie o wiele delikatniejsza.
Czytaj też:
Kruche ciasto, budyń i owoce. Piekę je w jednej formie, a rodzina zjada do ostatniego okruszkaCzytaj też:
Tak robię najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis jest łatwy i ekspresowy