Pyszne ciasto z galaretką robię w wersji bez pieczenia. Cała rodzina za nim przepada

Pyszne ciasto z galaretką robię w wersji bez pieczenia. Cała rodzina za nim przepada

Dodano: 
Warstwowe ciasto z galaretką
Warstwowe ciasto z galaretką Źródło: Shutterstock / Foodgraphy39
Ciasta bez pieczenia składają się zwykle z kilku warstw, dzięki czemu mają pełny smak i wyglądają bardzo apetycznie. A robi się je całkiem prosto. Jednym z ulubionych ciast mojej rodziny jest to z galaretką pomarańczową. Zawsze znika w mgnieniu oka.

Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Przede wszystkim robi się je prosto i szybko, zawsze się też udają. Na dodatek wyglądają niezwykle efektownie i apetycznie, co też wynika z ich warstwowości. Dziś zapraszam was na lekkie ciasto z orzeźwiającą galaretką pomarańczową. U mnie w domu schodzi ono wkrótce po przygotowaniu, bo jest przepyszne.

Jak zrobić galaretkę do ciasta?

Choć do tego ciasta bez pieczenia można przygotować galaretkę z torebki, to ja robię jej lepszą wersję. Wykorzystuję bowiem świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i łączę go z żelatyną. Można też wymieszać go z galaretką rozpuszczoną w niedużej ilości wody. Dzięki temu galaretka będzie niezwykle smaczna, aromatyczna i pełna witamin. Zamiast soku można wykorzystać cząstki pomarańczy. Należy je tylko oczyścić z białych błonek i podzielić na kawałki, a potem połączyć z tężejącą galaretką.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką?

Warstwowe ciasto z galaretką pomarańczową można przygotować na biszkoptowym blacie. Jednak zwykle nie chce mi się tracić czasu na jego pieczenie i sięgam po biszkopty. Doskonale zastępują ciasto i znacznie skracają przygotowanie deseru. W cieście wykorzystuje się też dwie słodkie masy. Jedną jest galaretka, którą należy przygotować w pierwszej kolejności. Druga zaś to biała, masa, która dodaje ciastu lekkości.

Przepis: Ciasto z galaretką pomarańczową

Szybkie, warstwowe ciasto bez pieczenia z aromatyczną galaretką pomarańczową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g biszkoptów

Na galaretkę:

  • 400 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego lub gotowego
  • 1 czubata łyżka żelatyny

Na białą masę:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilionowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretkiŻelatynę namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia. Wymieszaj ją z sokiem z pomarańczy, w razie potrzeby całość lekko dosłodź. Galaretkę odstaw, by wystygła i zaczęła tężeć.
  2. Przygotowanie białej masyŻelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, lekko podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, połącz delikatnie z bitą śmietaną i lekko ciepłą żelatyną.
  3. Układanie warstwProstokątną formę wyłóż folią spożywczą. Dno formy wyłóż biszkoptami, przykryj połową białej masy. Łyżką wyłóż na białą masę tężejącą galaretkę, w miarę równomiernie rozprowadź, przykryj resztą białej masy, wyrównaj powierzchnię. Formę przykryj, wstaw do lodówki, by masy stężały.
  4. Wykańczanie ciastaCzekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce. Dodaj olej kokosowy, podgrzewaj na parze do rozpuszczenia. Przestudzoną, płynną czekoladą posmaruj wierzch ciasta. Całość dobrze schłodź.

Inne pomysły na białą masę do ciasta

Białą masę do ciasta robię zwykle z ubitej śmietanki, serka mascarpone i żelatyny. Jednak to niejedyna możliwość. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu naturalnego, który doda deserowi przyjemnego smaku i ujmie kalorii. Można też bazować na samej bitej śmietanie i żelatynie, jednak wtedy struktura masy będzie o wiele delikatniejsza.

Czytaj też:
Kruche ciasto, budyń i owoce. Piekę je w jednej formie, a rodzina zjada do ostatniego okruszka
Czytaj też:
Tak robię najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis jest łatwy i ekspresowy