Niektórzy na szybko robią ciasto bez pieczenia, inni ucierane. Jak dla mnie, bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem jest ciasto kruche. Wystarczy tylko połączyć w całość 3-4 składniki, schłodzić, rozwałkować i upiec. Jednak oczywiście nie samo ciasto, a z wybornymi dodatkami. To budyń, mrożone owoce i chrupiąca kruszonka.
Czy trzeba dodawać jajko do ciasta kruchego?
Do przygotowania ciasta kruchego, słodkiego wystarczą: mąka, tłuszcz i cukier puder. Dodatek jajka nie jest konieczny, ale ma swoje zalety. Ciasto z dodatkiem jajka łatwiej się wałkuje i nie kruszy się w czasie formowania. Po upieczeniu ciasto ma ładniejszy kolor, ale może stać się twardsze i mniej chrupiące. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta samych żółtek, które zwiększają kruchość wyrobu. Zwłaszcza jeśli część z nich zostanie ugotowana na twardo, a przed dodatniem do ciasta, przetarta przez sitko.
Jak zrobić kruche ciasto z budyniem, owocami i kruszonką?
Przygotowanie kruchego ciasta z budyniem, owocami i kruszonką można przeprowadzić na dwa sposoby. Pierwszy przewiduje wyłożenie składników na surowe, rozwałkowane ciasto. Drugi – na podpieczony, kruchy spód. Ja zdecydowanie wolę drugi sposób, bo wtedy ciasto wychodzi bardziej kruche i chrupiące.
Przepis: Ciasto z budyniem i owocami
Kruche ciasto pieczone z budyniem, mrożonymi owocami i kruszonką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
Budyń śmietankowy:
- 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
Owoce:
- 250 g jagód, malin, borówek lub jeżyn (mogą być mrożone)
Sposób przygotowania
- Kruche ciastoPosiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Podziel ciasto na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza na kruszonkę). Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Przygotowanie budyniuBudyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj tylko 750 ml mleka, by był bardziej gęsty. Odstaw go do lekkiego przestudzenia, mieszając, aby nie powstał kożuch.
- Podpiekanie spoduCiasto na spód rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wyłóż nim dużą, prostokątną formę. Ponakłuwaj widelcem, piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Wykańczanie ciastaNa podpieczony spód wyłóż budyń, posyp go owocami, a potem pokruszonym w palcach, pozostałym ciastem. Całość piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jakie inne owoce pasują do kruchego ciasta z budyniem?
Moim zdaniem najsmaczniejszym dodatkiem do ciasta kruchego z budyniem są owoce leśne. W sezonie sięgam po świeże, zimą po mrożone. Jeśli jednak nie macie pod ręką tych delikatnych owoców, możecie też sięgnąć po inne. Dobrze tu sprawdzą się np. brzoskwinie z puszki, wiśnie mrożone lub z syropu. Można też wykorzystać cząstki mandarynek.
Czytaj też:
Tak robię najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis jest łatwy i ekspresowyCzytaj też:
To kremowe ciasto skradło moje serce! Nie uwierzysz, jak prosty jest przepis na ten belgijski hit