Jutro tłusty czwartek. Z tej okazji dzielę się z wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie, puszyste pączki. Ich tajemnicą są gotowane ziemniaki, które nadają ciastu niepowtarzalnej struktury, a smak warzywa nie jest wcale wyczuwalny. Gdy raz przygotujecie te pączki, z pewnością będziecie wracać do tego przepisu.
Jakie ziemniaki dodać do pączków?
Jeśli zastanawiacie się, w jakiej postaci dodaje się ziemniaki do pączków, to już wyjaśniam, że ugotowane. Bulwy należy obrać, opłukać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. By przyspieszyć proces gotowania, ziemniaki można pokroić w kostkę. I tak po odcedzeniu zostaną przepuszczone przez praskę. Wcześniej warto je dobrze odparować, a po zmiażdżeniu lekko przestudzić. Warto jeszcze dodać, że należy wybrać ziemniaki o dużej zawartości skrobi, czyli najlepiej typu C lub B. Te ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu, nadając ciastu delikatnej struktury.
Przepis na mięciutkie pączusie ziemniaczane
Pączki ziemniaczane robię zwykle w wersji mini. Są w sam raz na jeden kęs i nie trzeba ich nadziewać. Samo słodkie wykończenie wystarczy, by były smaczne i słodkie. Osączone z nadmiaru tłuszczu pączusie można więc oprószyć cukrem pudrem, posmarować lukrem lub polać cienkimi smużkami miodu.
Przepis: Pączusie ziemniaczane
Pączki z ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 50
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 750 g ziemniaków
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, przestudź. Ziemniaki posyp pokruszonymi drożdżami, dodaj jajka zmiksowane z cukrem, a także mąkę, skrobię i sól. Wymieszaj składniki, dodaj stopione, letnie masło oraz spirytus. Wymieszaj, zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Formowanie i smażenie pączkówZ ciasta odrywaj nieduże kawałki i formuj z niego kulki. Ułóż je na ściereczce, przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Wyrośnięte pączki kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Wyjmij je z tłuszczu, osącz z nadmiaru na papierowym ręczniku, lekko przestudź, oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj do niego kilka łyżek mleka.
Jak sprawić, by pączki były mniej tłuste?
Pączki to smakołyk, którego kaloryczność mocno podnosi tłuszcz wchłonięty w czasie smażenia. Czy można w jakiś sposób ograniczyć ten proces? Popularnym zabiegiem jest dodawanie do ciasta odrobiny spirytusu, który nieco zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez pączki. Warto jednak zwrócić też uwagę na inne kwestie.
Po pierwsze do ciasta nie należy dodawać zbyt dużo mąki, a tylko tyle, ile przewiduje receptura. Skrobia ma bowiem zdolność do wchłaniania tłuszczu. Na tłuszcz powinniśmy kłaść dobrze wyrośnięte pączki, bo te zbite wchłaniają więcej oleju. Przy tym ważna jest temperatura tłuszczu, na którym smażymy. Powinien on być rozgrzany mniej więcej do temperatury 175-180 stopni Celsjusza. Można to sprawdzić termometrem lub prostą próbą – zanim zaczniecie smażyć pączki, połóżcie na tłuszcz kawałeczek ciasta. Gdy szybko wypłynie i się lekko zrumieni, można zaczynać smażenie ciastek.
Warto też pamiętać o tym, by na raz nie kłaść zbyt dużo pączków. Powoduje to bowiem obniżanie temperatury tłuszczu, przez co pączki wchłaniają go więcej. Usmażone pączki należy też osączyć z nadmiaru tłuszczu na kilkukrotnie złożonym ręczniku papierowym.
Czytaj też:
Gniazdka z ciasta parzonego będą hitem Tłustego Czwartku. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączkiCzytaj też:
Przepis mojej babci na lekkie pączki z piekarnika. Można je jeść bez wyrzutów sumienia