Ta kawa przygotowana z mlekiem smakuje niemal jak prawdziwa, a nie zawiera kofeiny. Mogę sięgać po nią nawet późnym wieczorem i nie zakłóca mojego snu. Nie podrażnia też żołądka, nie powoduje roztrzęsienia ani rozdrażnienia. Taki napój jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Kawa jęczmienna a zbożowa – jakie są różnice?
Kawa jęczmienna jest rodzajem kawy zbożowej. W przeciwieństwie do popularnej Inki zawiera tylko prażone ziarna jęczmienia, podczas gdy w produkcie znanym z czasów PRL jest też żyto i korzeń cykorii. Z kolei Anatol zawiera tylko żyto z cykorią, a można ponadto kupić wyroby orkiszowe.
Napój ten, nazywany we Włoszech kawą orzo, ma łagodny smak i delikatny aromat ze słodkimi i orzechowymi nutami. Brak w nim goryczki, dzięki czemu dla wielu osób jest łatwiejszy w odbiorze. Większość produktów nie zawiera żadnych dodatków i ma postać rozpuszczalną, choć istnieją także rodzaje przeznaczone do zaparzania.
Właściwości kawy jęczmiennej
Ten produkt zapewnia cenne składniki, w tym magnez, cynk i żelazo oraz pewne dawki witamin z grupy B. Dostarcza również sporo pierwiastków śladowych, takich jak selen, mangan i miedź.
Przygotowując napój, zwykle sypie się 2-3 łyżeczki proszku na szklankę wody. Taka porcja ma do 10 gramów kawy, a w niej 36 kalorii i około 8 g węglowodanów (w tym do 1,2 g cukrów), a ponadto 1 g błonnika.
Ten ostatni to najcenniejszy związek kawy jęczmiennej. Zawiera dużą ilość substancji rozpuszczalnych w wodzie, w tym beta glukanów. Działają zbawiennie na jelito, odżywiając korzystną mikroflorę, pomagając usuwać z organizmu toksyny i obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu maleje ryzyko, że będzie odkładał się jako miażdżycowe złogi.
Tworząc żel, błonnik rozpuszczalny zwiększa też sytość i objętość masy pokarmowej, co przyspiesza pasaż jelitowy. Pomaga również ograniczyć skoki poziomu glukozy we krwi. Aby kawa działała pod tym względem najlepiej, warto nie słodzić jej i pić po posiłku.
Po ten napój mogą sięgać osoby w każdym wieku, w tym kobiety w ciąży, matki karmiące, pacjenci z nadciśnieniem, chorobami serca czy nadwrażliwością na kofeinę.
Kto nie powinien pić kawy jęczmiennej?
Ponieważ jęczmień zawiera gluten, picie wytwarzanej z niego kawy nie jest wskazane w przypadku celiakii i nietolerancji glutenu. Większe ilości mogą nie być odpowiednie dla osób z zespołem jelita drażliwego i innymi schorzeniami jelit, wymagającymi ograniczenia fermentujących związków (dieta FODMAP). Mogą bowiem powodować i nasilać objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia i biegunki.
Czytaj też:
To najzdrowsza kawa, jaką znam. Nie podrażnia żołądka i dobrze działa na jelitaCzytaj też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Ten różowy napój oczyszcza organizm, wspiera serce i obniża ciśnienie
