Gniazdka z ciasta parzonego będą hitem Tłustego Czwartku. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki

Gniazdka z ciasta parzonego będą hitem Tłustego Czwartku. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki

Dodano: 
Gniazdka z ciasta parzonego
Gniazdka z ciasta parzonego Źródło: Shutterstock / Shaiith
Już za kilka dni tłusty czwartek. Przedstawiam wam moim zdaniem najlepszy przepis na domowe pączki. Robi się je szybciej niż tradycyjne, a jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zawsze wychodzą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.

Tradycyjne pączki robi się z ciasta drożdżowego, które wymaga sporo pracy. Dość długi jest też czas oczekiwania na to, by ciasto wyrosło. Dlatego polecam wam przepis na szybszą wersję pączków, a mianowicie na pączki hiszpańskie. Przyrządza się je z ciasta parzonego, które robi się dość szybko i prosto i co najważniejsze – nie potrzebuje wyrastania.

Jak zrobić ciasto na gniazdka, czyli pączki hiszpańskie?

Ciasto na gniazdka, czyli pączki hiszpańskie to ciasto parzone, zwane też ptysiowym. To dlatego, że piecze się z niego ptysie, a także eklerki czy blaty do karpatki. Ciasto to robi się szybko i łatwo z prostych składników. Najpierw gotuje się wodę z masłem, a potem wsypuje mąkę, która zostaje zaparzona. Stąd nazwa ciasta. Po dokładnym wymieszaniu i podgrzaniu całości, masę się studzi i miksuje z jajkami. Po kilkunastu minutach mamy więc gotowe ciasto na pączki.

Jak zrobić pączki hiszpańskie?

Przygotowanie pączków hiszpańskich sprowadza się do przyrządzenia ciasta parzonego, uformowania z niego gniazdek i usmażenia ich. By gniazdka łatwo było umieścić w tłuszczu, najlepiej wyciskać je osobno na małe kawałki papieru do pieczenia. Wtedy na tłuszcz kładzie się ciastka razem z papierem, a gdy ciasto się lekko zrumieni, usuwa się papier. Po usmażeniu ciastka należy osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i w zasadzie są gotowe do jedzenia.

Przepis: Pączki–gniazdka

Pączki hiszpańskie z ciasta parzonego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 70 g masła
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWodę i masło umieść w rondelku, podgrzewaj, aż masło się rozpuści i całość zagotuje. Dodaj szczyptę soli, wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Mieszając, ciasto podgrzewaj kilka minut, aż zrobi się szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zestaw rondelek z kuchenki i przestudź ciasto. Do jeszcze ciepłego wbijaj kolejno jajka, za każdym razem dokładnie miksując ciasto. Ciasto dobrze wystudź.
  2. Formowanie i smażenie gniazdekPapier do pieczenia potnij na kwadraty o długości boku 8-10 cm. Ciasto przełóż do szprycki. Wyciskaj je na kawałki papieru, tworząc gniazdka o podobnej wielkości. Na głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kładź na niego gniazdka razem z papierem, tak by papier znalazł się na górze. Gdy ciastka zrumienią się z jednej strony, zdejmij papier, odwróć je na drugą stronę i dosmaż.
  3. Dekorowanie pączkówUsmażone gniazdka wyjmij z tłuszczu przy pomocy łyżki cedzakowej. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Każde gniazdko oprósz przez sitko cukrem pudrem.

Jak udekorować pączki hiszpańskie?

Pączki hiszpańskie robione są z ciasta, które ma dość neutralny smak. Dlatego przed podaniem warto je nieco „dosłodzić”. Po usmażeniu można je więc oprószyć cukrem pudrem lub polać albo posmarować lukrem. Do lukru warto dodać sok z cytryny, który nada orzeźwiającego, wyraźnego smaku.

Czytaj też:
Domowe pączki dubajskie to hit na tłusty czwartek. Są obłędnie pyszne i pełne nadzienia
Czytaj też:
Co zrobić, by pączki „nie piły” tłuszczu? Oto sekret, który sprawi, że wyjdą puszyste i mniej kaloryczne

Źródło: smaki.pl