Mała zmiana sprawia, że ziemniaki są kremowe jak nigdy. Mogłabym je jeść do każdego obiadu

Mała zmiana sprawia, że ziemniaki są kremowe jak nigdy. Mogłabym je jeść do każdego obiadu

Dodano: 
Obrane ziemniaki w misce
Obrane ziemniaki w misce Źródło: Pixabay / Wounds_and_Cracks
Uwielbiam ziemniaki z mlecznymi dodatkami, ale nie zawsze mam ochotę na purée. Wtedy robię je dawnym sposobem, który pamiętam z rodzinnego domu. Mają tak kremową konsystencję i pyszny smak, że zawsze wygrywają z innymi wersjami.

Zwykłe gotowane lub tłuczone kartofle to nuda. Zrób je z pełnotłustym mlekiem, a poczujesz różnicę. Ta metoda przygotowania dodatku do obiadu jest bardzo prosta, ale efekt zachwyca.

Co daje gotowanie ziemniaków w mleku?

Ziemniaki gotowane w mleku mają o wiele bogatszy smak niż z niewielką ilością tego produktu, jaki stosuje się do purée. Nie trzeba przy tym ich gnieść. Rozdrobnione są jednak bardziej gładkie i mają aksamitną, puszystą konsystencję.

Tak przyrządzone ziemniaki tracą też swój charakterystyczny, niezbyt przyjemny posmak, lepiej pachną i stają się jaśniejsze. Składnik ten wzbogaca je również w białko i wapń.

Jak zrobić ziemniaki gotowane w mleku?

Choć w wielu przepisach do gotowania bierze się mleko wymieszane pół na pół z wodą, ja stosuję inny patent. Najpierw podgotowuję ziemniaki w osolonym wrzątku, a później odlewam go i dodaję pełnotłuste mleko z masłem.

Miękkich kartofli nie tłukę, tylko rozcieram parę sztuk z płynem z garnka, dokładam do reszty i mieszam, by zagęścić zawartość. Posypane koperkiem są przepyszne, ale dobrym wyborem jest także natka pietruszki albo cienki szczypiorek.

To danie można przyrządzić również w bogatszej wersji, zamieniając mleko na śmietanę o zawartości 18% tłuszczu. Wtedy jedna porcja zapewnia 193 kalorie, czyli prawie o 20 procent energii więcej. Ma nieco inny smak, bo napój jest ukwaszony. Całość najlepiej na końcu ugnieść.

Przepis: Ziemniaki gotowane w mleku

Pyszny dodatek do obiadu z kartofli przygotowanych w wyjątkowy sposób

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
163 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg średnich ziemniaków
  • 100 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Podgotowanie ziemniakówObierz ziemniaki, przekrój na pół, włóż do garnka i zalej małą ilością osolonej wody. Gotuj pod przykryciem około 10 minut od momentu wrzenia, aż będą półmiękkie. Wtedy odlej wodę.
  2. Gotowanie w mlekuWlej do ziemniaków mleko, wrzuć masło i dosól do smaku. Ugotuj do miękkości przez około 10 minut. Odlej płyn, wyjmij kilka sztuk i rozetrzyj je razem. Dodaj do połówek, wymieszaj i podawaj z koperkiem.

Czy można gotować ziemniaki w mleku zamiast w wodzie?

Gotowanie ich w samym mleku bywa trudne, bo gdy pod koniec całość zagęszcza się, łatwo ją przypalić. Powodem jest wysoka zawartość skrobi w kartoflach, która przechodzi do wody. Właśnie dlatego wylewam ją po wstępnej obróbce i dopiero dolewam mleko.

Z tym dodatkiem bez udziału wody można jednak zrobić młode ziemniaki. Zawartość skrobi jest w nich najniższa, a przy tym potrzebują znacznie krótszego czasu w garnku. Aby się nie rozpadły, warto je najpierw podsmażyć, a dopiero później dolać biały płyn i ugotować do miękkości. Wlewa się go zwykle nieco więcej, a pozostały sos zagęszcza się finalnie 1-2 łyżkami mąki rozrobionymi z niewielką porcją mleka.

Czytaj też:
10 minut i ziemniaki będą ugotowane. Wystarczy, że dodasz łyżkę tego produktu
Czytaj też:
Całe dorosłe życie źle gotowałam ziemniaki. Jedna zmiana robi różnicę