Najlepsze jajka na śniadanie szykuję na patelni. Są gotowe w zaledwie 2 minuty

Najlepsze jajka na śniadanie szykuję na patelni. Są gotowe w zaledwie 2 minuty

Dodano: 
Jajka na kromkach pieczywa
Jajka na kromkach pieczywa Źródło: Shutterstock / Oksana Mizina
Jeśli zastanawiacie się, co podać na śniadanie, proponuję jajka. Przygotowane w charakterystyczny sposób są pyszne, zdrowe i można je podać na wiele sposobów. Moja rodzina za nimi przepada.

Jajka to produkt idealny na śniadanie. Jest niezwykle wartościowy, smaczny i da się go przygotować na wiele sposobów. Niektórzy jajka gotują na miękko, inni na twardo, jeszcze inni robią z nich jajecznicę. Ja przyrządzam je w nieco inny sposób, który łączy w sobie szybkość i doskonały smak. To ulubiona wersja jaj w moim domu.

Wartość odżywcza jajek

Jajka to jeden z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych. Przede wszystkim zawierają wysokiej jakości, pełnowartościowe białko. Poza tym są bogate w witaminy: A, D, E, K, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz minerały: żelazo, fosfor, selen, cynk, jod. W ich składzie znajdziemy również lecytynę, która jest korzystna dla mózgu, wspiera pamięć i koncentrację oraz cholinę istotną dla układu nerwowego i metabolizmu tłuszczów. Dzięki takiemu składowi jajka na długo sycą, wspierają regenerację i budowę mięśni oraz wzmacniają odporność.

Jak ekspresowo przygotować jajka na śniadanie?

Jajka śniadaniowe można przygotować na wiele sposobów. Jednak moim zdaniem najsmaczniejsze są jajka gotowane na miękko. Takie też uchodzą za najzdrowsze. Ich gotowanie trwa ok. 5 minut, co rano czasami trwa zbyt długo. Dlatego przyrządzam jajka w szybszy sposób, uzyskując podobny efekt. Jak je przygotowuję? Wybijam je na patelnię i smażę w zasadzie bez dodatku tłuszczu. W ten sposób ekspresowo otrzymuję doskonałe jajka sadzone: z półpłynnym żółtkiem, ze ściętym białkiem i bez zrumienionego spodu. Potrzebuję na to zwykle 2 minuty.

Przepis: Jajka sadzone na śniadanie

Delikatne, szybkie jajka sadzone smażone bez dodatku tłuszczu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
1 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
170

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki masła lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie jajPatelnię rozgrzej, posmaruj cienką warstwą tłuszczu. Wybij na nią ostrożnie jajka. Patelnię przykryj i smaż jajka na średnim ogniu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne.
  2. PodawanieJajka zdejmij z patelni, oprósz je solą i pieprzem. Możesz je podać z warzywami i pieczywem albo na kromkach pieczywa.

Jak podać jajka sadzone na śniadanie?

Choć wielu osobom jajka sadzone kojarzą się z obiadem, to z powodzeniem można je też zjeść rano. Zwłaszcza gdy usmaży się je bez dodatku lub na minimalnej ilości tłuszczu. Będą wtedy lekkostrawne, a bardzo smaczne. Tak przygotowane jajka można podać na wiele sposobów. Można je położyć na talerzu razem z plasterkiem szynki i warzywami (świeżymi lub podsmażonymi) i zjeść z pieczywem. Doskonale też będą smakować podane na pieczywie, np. na zrumienionych tostach czy kromkach chleba. Pieczywo wcześniej warto posmarować pastą z awokado.

Czytaj też:
Ani masło, ani oliwa. Kremową jajecznicę smażę na żółtych plasterkach
Czytaj też:
Apetyczna, pyszna jajecznica gotowa w 10 minut. Ma prosty skład i wysoką wartość odżywczą