Przepis mojej babci na lekkie pączki z piekarnika. Można je jeść bez wyrzutów sumienia

Przepis mojej babci na lekkie pączki z piekarnika. Można je jeść bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Pieczone pączki
Pieczone pączki Źródło: Shutterstock / Tupungato
Pączki są niezwykle smaczne, ale niestety kaloryczne. To wynik sposobu ich przyrządzania, czyli smażenia na głębokim tłuszczu. Właśnie z tego powodu moja babcia pączki piekła, a nie smażyła. Były puszyste, delikatne i bardzo smaczne.

Tłusty Czwartek to dzień, w którym każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka. Wiele osób obawia się jednak o niestrawność, bo niestety ciastka te są bardzo kaloryczne. W czasie smażenia chłoną bowiem dużo tłuszczu. Wystarczy jednak zmienić lekko recepturę i zamiast smażyć, upiec je w piekarniku. Będą puszyste i niskokaloryczne.

Kiedy nadziać pączki?

Pączki można nadziewać na dwóch etapach ich przyrządzania – albo przed smażeniem czy pieczeniem, albo już po. Druga metoda jest lepsza z kilku powodów. Po pierwsze pączki bez nadzienia robi się szybciej i łatwiej, po drugie nie ma ryzyka, że nadzienie wypłynie w czasie obróbki termicznej, po trzecie nadziewając gotowe pączki jesteśmy w stanie umieścić w nich więcej pysznego nadzienia. Dlaczego? Nadzienie do gotowych pączków wciskamy przy użyciu szprycki. W ten sposób możemy wtłoczyć go całkiem dużo.

Jak przygotować pączki pieczone?

Moja babcia zwykle robiła pączki pieczone, bo smażone były dla niej zbyt ciężkie. Nie pomagał nawet spirytus dodawany do ciasta. Pączki i tak chłonęły dużo oleju. W sumie receptura na pączki z piekarnika nie różni się bardzo od tej na pączki smażone. Warto jednak dodać do ciasta nieco więcej masła, które sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne. Sumarycznie pączki i tak będą o wiele „chudsze” od tych smażonych.

Przepis: Pączki pieczone

Lekkie, puszyste pączki bez nadmiaru kalorii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
18 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ulubione nadzienie np. marmolada, dżem, krem czekoladowy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówDo letniego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło podgrzej, by się rozpuściło, przestudź. Jajko, żółtka i pozostały cukier zmiksuj na puszystą, jasną masę.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski. Dodaj do niej zmiksowane jajka i rozczyn. Wymieszaj, wstępnie wyrób. Potem dalej wyrabiaj, dodając stopniowo letnie masło. Ciasto wyrabiaj do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Formowanie pączkówWyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Odrywaj z niego kawałki ciasta i formuj kulki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odległości. Pączki przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Pieczenie pączkówWyrośnięte pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 15-18 minut.
  5. Wykańczanie pączkówWystudzone pączki nadziewaj np. marmoladą przy pomocy szprycki z prostą, wąską i ostro zakończoną nasadką. Po nadzianiu możesz je posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Jak udekorować pączki?

Pieczone pączki można udekorować podobnie, jak te smażone. Wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, jednak o wiele lepiej powierzchni tych pączków będzie trzymał się lukier czy polewa czekoladowa. Można nimi posmarować wierzch pączka lub jeśli wolicie mniej kaloryczne pączki, wystarczy tylko zrobić z lukru lub polewy ozdobne esy-floresy.

Czytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszne
Czytaj też:
Faworki z przepisu Ćwierczakiewiczowej wychodzą kruche jak żadne inne. Smakołyk zrobi furorę w tłusty czwartek

Źródło: smaki.pl