Połączenie kruchego ciasta, aksamitnego kremu czekoladowego oraz lekkiej masy z serkiem mascarpone gwarantuje efekt wow. Tym ciastem możesz z powodzeniem zastąpić skomplikowane w przygotowaniu wypieki na specjalne okazje m.in. wielowarstwowe torty. Tarty nie wymagają bowiem wiele wysiłku. Najwięcej czasu w przypadku tego deseru zajmuje przygotowanie i chłodzenie ciasta, dlatego zwykle robię większą porcję i część zamrażam. W ten sposób zawsze mam pod ręką idealne ciasto na spód do tarty. Co więcej zamrozić możesz również upieczone spody, które idealnie nadają się do przygotowania tart na ciepło z wytrawnym nadzieniem np. szpinakiem i serem. Ale dzisiaj robimy obłędną tartę na słodko.
Jak zrobić pyszną tartę czekoladową z mascarpone?
Zrobienie tej efektownej tarty jest dziecinnie proste. Nie martw się, jeżeli nie masz formy do tarty. Możesz upiec ciasto w tortownicy. Wystarczy, że wylepisz cienką warstwą kruchego ciasta spód formy i jej brzegi (do połowy wysokości). Proporcje składników z poniższego przepisu pozwalają upiec spód do tarty w formie o średnicy 24 cm.
Ciasto nie będzie ponownie wstawiane do piekarnika z dodatkami, więc musi być całkiem upieczone. Przed pieczeniem nakłuwam spód tarty widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam specjalnymi kulkami (możesz zastąpić je suchą fasolą, grochem, ryżem, kaszą itp.). Możesz zrezygnować z dodawania obciążenia, jeżeli ułożysz ciasto w formie i zamrozisz, a następnie upieczesz.
Gotowy spód do tarty (możesz upiec ciasto nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu) wypełniam aksamitnym kremem czekoladowym, na który wykładam masę z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Gotową tartę przykrywam kloszem i wstawiam do lodówki na 3-4 godziny, żeby ciasto nieco zmiękło.
Porada: do kremu czekoladowego i masy z mascarpone proponuję użyć śmietany 36%, która nie sprawia problemów podczas ubijania oraz podgrzewania.
Przepis: Tarta czekoladowa z mascarpone
Połączenie kruchego ciasta z czekoladowym kremem i serkiem mascarpone to kulinarny majstersztyk.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 531 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 130 g zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
Na masę czekoladową:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
Na krem z mascarpone:
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Do dekoracji:
- 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kruchego ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz 1 łyżkę zimnej wody. Szybko wyrób gładkie ciasto.
- ChłodzenieZ ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- PieczenieWysmaruj formę masłem. Rozwałkuj ciasto, nawiń na wałek i przełóż do formy. Lekko dociśnij ciasto do dna i brzegów blaszki, ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem i dodaj obciążenie. Wstaw formę z tartą do nagrzanego piekarnika – 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 10 minut z obciążeniem, a następnie zdejmij papier i piecz jeszcze około 30 minut – ciasto powinno ładnie się przyrumienić.
- Przygotowanie kremu czekoladowegoŚmietankę kremówkę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Czekoladę połam na małe kawałki i przełóż do szklanej miski. Zalej czekoladę gorącą śmietanką, przykryj miskę pokrywką, poczekaj 5 minut, a następnie mieszaj do połączenia się składników.
- Przygotowanie masy z mascarponeW wysokim naczyniu ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy zgęstnieje, dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując. Krem jest gotowy, gdy masa stanie się bardzo gęsta. Przykryj naczynie z kremem folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- WykonanieOstudzony spód do tarty wypełnij kremem czekoladowym. Na krem wyłóż masę z mascarpone. Wskazówka: wykładanie masy ponad brzeg tarty ułatwia skorzystanie z regulowanego rantu cukierniczego. Wstaw gotową tartę do lodówki.
Tartę czekoladową z mascarpone podaję schłodzoną. Przed podaniem oprószam wierzch ciasta kakao.
Czytaj też:
To brownie jest zdrowsze i bardziej czekoladowe niż klasyczne. A wszystko dzięki jednemu składnikowiCzytaj też:
Zdrowe ciasto czekoladowe, które podbiło moje serce. Zrobisz je w mig bez grama mąki i cukru