To brownie jest zdrowsze i bardziej czekoladowe niż klasyczne. A wszystko dzięki jednemu składnikowi

To brownie jest zdrowsze i bardziej czekoladowe niż klasyczne. A wszystko dzięki jednemu składnikowi

Dodano: 
Brownie
Brownie Źródło: Shutterstock / scott conner
Szukasz przepisu na obłędnie czekoladowy i zdrowy deser? Brownie z mąki migdałowej to strzał w dziesiątkę! To ciasto czekoladowe jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe.

Brownie z mąki migdałowej to jedna z kilku zdrowszych wersji ciasta czekoladowego. Słodka przekąska na długo zaspokaja ochotę na coś słodkiego oraz zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Dlaczego warto zastąpić mąkę pszenną mąką migdałową?

Mąka pszenna nie ma wysokich wartości odżywczych. Choć stanowi jeden z ważnych składników tradycyjnych wypieków, to bez problemu można ją zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Jednym z nich jest mąka migdałowa (czyli zmielone na pył migdały), która zalicza się do tzw. superfoods (superżywność). To produkt o wysokich wartościach odżywczych i pozytywnym wpływie na zdrowie. Migdały stanowią cenne źródło wielu ważnych składników odżywczych oraz błonnika pokarmowego. Regularnie spożywane, uzupełniają niedobory m.in. witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin E i A, żelaza, magnezu, wapnia oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto w przepisie na brownie zastąpić mąkę pszenną na migdałową. Migdały mają delikatny, lekko orzechowy i słodkawy smak, dzięki czemu nie tłumią intensywności kakao i czekolady, a wręcz go podbijają.

Jak zrobić brownie z mąki migdałowej?

Brownie migdałowe robię raz-dwa. Przygotowuję mokre i suche składniki, a następnie łączę je w jedną masę i przelewam do formy. Biały cukier zastępuję niewielką ilością miodu. Mielone migdały mają delikatny smak, który w połączeniu z deserową i mleczną czekoladą, sprawia, że gotowe ciasto jest umiarkowanie słodkie.

Mąkę migdałową kupuję w sklepie ze zdrową żywnością lub robię ją sam. Mielę migdały, korzystając z blendera kielichowego. Wystarczy chwila rozdrabniania w trybie pulsacyjnym (żeby nie przegrzać urządzenia) i można przystąpić do pieczenia. Ważne jest, żeby przerwać mielenie, zanim z migdałów zacznie oddzielać się tłuszcz, bo wówczas powstanie gęsta masa, a nie mąka. Porada: jeżeli przygotujesz więcej mąki migdałowej, to możesz przechowywać ją w słoiku lub plastikowym pojemniku z pokrywką.

Brownie z mąki migdałowej piekę w formie o wymiarach 20 x 20 cm. Z poniższych proporcji upieczesz również brownie w dwóch małych keksówkach.

Przepis: Brownie migdałowe

Brownie z mąki migdałowej jest idealnie wilgotne i smakuje obłędnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
416 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki zmielonych na pył migdałów
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Do dekoracji:

  • 2/3 tabliczki czekolady deserowej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówW niewielkiej misce wymieszaj zmielone migdały z kakao i szczyptą soli. Masło roztop w kąpieli wodnej razem z czekoladą deserową i mleczną. Pozostaw masę do ostygnięcia. Wskazówka: jeżeli masz scukrzony miód, to dodaj go do stygnącej masy czekoladowej i wymieszaj – pod wpływem ciepła miód się rozpuści. Do większej miski wbij jajka.
  2. Miksowanie i łączenie mokrych składnikówJajka zmiksuj na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, miód oraz roztopioną czekoladę z masłem i miksuj na niewielkich obrotach, aż składniki się połączą.
  3. Dodanie suchych składnikówDo miski z mokrymi składnikami dodaj suche składniki i wmieszaj je szpatułką.
  4. Przygotowanie do pieczeniaGotowe ciasto przelej do formy z nieprzywierającą powłoką (zwykłą formę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta ułóż połamaną na niewielkie kawałki lub posiekaną czekoladę.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem i piecz około 35 minut lub do suchego patyczka, jeżeli nie lubisz brownie z płynnym środkiem.

Brownie z mąki migdałowej podaję, gdy ostygnie. Wskazówka: ciasto czekoladowe wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych owoców np. malin oraz lodów waniliowych.

Czytaj też:
Zdrowe ciasto czekoladowe, które podbiło moje serce. Zrobisz je w mig bez grama mąki i cukru
Czytaj też:
Szybka szarlotka na chandrę, która poprawia nastrój. Odkryj prosty sposób na pyszne ciasto