Zaskocz wszystkich pyszną zapiekanką serową z jabłkami. Prosty przepis łączy smak i elegancję

Zaskocz wszystkich pyszną zapiekanką serową z jabłkami. Prosty przepis łączy smak i elegancję

Dodano: 
Zapiekanka serowa z jabłkami
Zapiekanka serowa z jabłkami Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Słodka zapiekanka serowa świetnie zastępuje u mnie wymagający sporo pracy sernik. Zapraszam po przepis na pyszny deser na bazie twarogu i prażonych jabłek, które są przysłowiową wisienką na torcie.

Zapiekanka serowa z jabłkami to bardzo proste i tanie danie, które zaskakuje nietypowym połączeniem smaku słodkiego sera oraz karmelizowanych owoców. Jabłka nie są jedynym owocem, który możesz wykorzystać. Genialnym dodatkiem są również karmelizowane gruszki i banany. A w sezonie na rodzime owoce i warzywa warto poeksperymentować z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem.

Z jakiego sera przygotować słodką zapiekankę?

Zapiekankę z owocami można zrobić z twarogu sernikowego w wiaderku – i po ten właśnie sięgam najczęściej, ponieważ nie wymaga mielenia. Świetnie sprawdzi się również dwukrotnie zmielony twaróg w kostce lub twaróg w kostce o kremowej konsystencji, a także odsączony i rozdrobniony widelcem lub zmiksowany serek typu cottage cheese. Idealnie do zapiekanki serowej oraz tradycyjnego sernika sprawdzi się ser tłusty lub półtłusty, który sprawia, że masa serowa jest kremowa i nie kruszy się po upieczeniu.

Ważne, żeby ser nie miał bardzo kwaśnego smaku i nie był wodnisty. Jeżeli na wierzchu twarogu sernikowego zebrała się serwatka, to odlej ją, zanim przystąpisz do przygotowania masy serowej.

Jak zrobić zapiekankę serową z jabłkami?

Przepis na zapiekankę serową z jabłkami jest bardzo prosty. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to żeby ogrzać składniki masy serowej do temperatury pokojowej, dzięki czemu warstwa sera ładnie wyrośnie i będzie lekka oraz puszysta.

Na owocową warstwę najlepiej nadają się twarde jabłka, które nie puszczają dużo soku np. Red Delicious, Szara Reneta, Złota Reneta. Możesz użyć świeżych jabłek i przygotować je zgodnie z poniższym przepisem lub użyć gotowych jabłek ze słoika. Ja jednak preferuję jabłka skarmelizowane jak w przepisie, bo smakują obłędnie.

Piekę zapiekankę serową w formie keksówce, którą możesz zastąpić formą do tarty. Jeżeli chcesz przygotować większą porcję pysznego deseru, to użyj podwójnej ilości składników oraz formy o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Skarmelizowane jabłka dodaję na ser, gdy jest upieczony, dzięki czemu nie powstaje zakalec.

Przepis: Zapiekanka serowa z jabłkami

Tę pyszną zapiekankę podasz nie tylko jako deser. To również świetny pomysł na ciepłą kolację.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

Na warstwę serową:

  • 1/2 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 3 średnie jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym

Na warstwę owocową:

  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania formy

Do dekoracji:

  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy serowejMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Jajka wbij do dużej miski i utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Twaróg sernikowy przełóż do dużej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, proszek budyniowy, masło i ubite z cukrem jajka. Mieszaj składniki mikserem na niskich obrotach lub rózgą kuchenną jedynie do momentu, aż się połączą.
  2. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Formę keksówkę wysmaruj masłem (opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia) i wypełnij masą serową. Piecz około 40 minut – ser powinien ładnie się przyrumienić i wyrosnąć przy brzegach formy, tworząc wgłębienie na jabłkowy farsz.
  3. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, osusz, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj owoce. Smaż, aż owoce pokryją się masłem i puszczą sok. Dodaj cukier i smaż, aż cukier zacznie się karmelizować. Pozostaw jabłka do ostygnięcia.
  4. Dodanie jabłekWyłóż jabłka do formy z upieczonym serem i wstaw zapiekankę jeszcze na 10 minut do piekarnika. Gotowy deser pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 15 minut. Zapiekankę serową z jabłkami serwuję na ciepło i na zimno. Przed podaniem posypuję jabłka odrobiną cukru pudru.

Czytaj też:
Pyszne bułeczki z twarogiem na krucho-drożdżowym cieście. Ten prosty przepis zaskoczy każdego
Czytaj też:
Delikatne naleśniki z lekkim serkiem. Ta słodka przekąska lub lekki obiad zachwyci każdego