Jeśli tak, jak ja i moja rodzina lubicie kolacje na ciepło, proponuję wyborną tartę. Najszybciej można ją zrobić na cieście francuskim, które wystarczy tylko rozwinąć, a potem obłożyć dostępnymi składnikami. Po 15-20 minutach pieczenia kolacja jest gotowa do podania.
Czym posmarować ciasto francuskie?
Jeśli chcecie, by wytrawna tarta nie była sucha i miała wyrazisty smak, ciasto posmarujcie wybraną masą. Ja zwykle robię ją z twarogu i 1-2 jajek. Tak by masa nie była zbyt gęsta, a jednocześnie dobrze komponowała się z użytymi dodatkami. Można ją więc doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy ziołami świeżymi albo suszonymi. Zamiast zwykłego twarożku możecie użyć koziego lub bryndzy. Wtedy potrawa będzie miała charakterystyczny smaczek.
Jak zrobić wytrawną tartę na ciepłą kolację?
Przygotowanie wytrawnej tarty na ciepłą kolację jest bardzo proste. Ciasto wystarczy rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a potem zrumienić je lekko w gorącym piekarniku. Potem warto posmarować je masą twarogową, by nabrało wilgotności. Na końcu obkłada się je dodatkami. Ja zwykle sięgam po pomidorki koktajlowe lub pokrojone zwykłe i skrapiam je oliwą z oliwek. Po upieczeniu tartę posypuję kozim twarogiem i gdzieniegdzie dodaję trochę zielonego pesto. Tarta wychodzi przepyszna.
Przepis: Tarta na kolację
Wytrawna tarta na cieście francuskim
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 150 g twarożku
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g twarogu koziego
- 3-4 łyżeczki pesto
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podpiekanie spoduCiasto rozwiń, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza, piecz ok. 10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
- Układanie farszu i pieczenieTwarożek wymieszaj z jajkami, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmaruj go na podpieczonym spodzie. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków, skrop je oliwą. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- PodawanieUpieczoną tartę posyp kawałkami koziego twarogu oraz małymi porcjami zielonego pesto. Tartę możesz dodatkowo posypać listkami rukoli lub świeżej bazylii.
Inna wersja wytrawnej tarty
Zamiast pomidorków do wytrawnej tarty dobrze też będą nadawać się inne warzywa. O tej porze roku warto postawić na podduszone krążki pora, talarki cukinii czy paski papryki. Wszystkie te dodatki dobrze będą się komponować z powyższymi dodatkami. Jeśli zaś chcecie, by tarta była pożywniejsza, możecie też do niej dołożyć cieniutkie plasterki salami czy paski szynki gotowanej.
Czytaj też:
Zamiast pizzy serwuję taką zapiekankę. Ta kolacja na ciepło jest szalenie prosta i pysznaCzytaj też:
Wieczorem wybieram tylko ten makaron, bo prawie nie ma kalorii. Jem z apetytem i nie tyję
