Moi bliscy uwielbiają słodkości. Jesienią piekę ich znacznie więcej niż wiosną czy latem. Najczęściej wybieram nieskomplikowane receptury, które nie wymagają ode mnie zręczności czy dużej dozy cierpliwości. Prosty deser z biszkoptem w roli głównej idealnie wpisuje się w tę kategorię i na poprawę humoru będzie jak znalazł. To pyszne połączenie słodkiego musu jabłkowego z delikatnym biszkoptem i lekko słodką bitą śmietaną od razu przypadło do gustu mojej rodzinie. Teraz domagają się tego przysmaku co weekend. Na szczęście wykonanie go jest banalne.
Jak zrobić puszysty biszkopt z bitą śmietaną i musem jabłkowym?
Wykonanie smakołyku, który zachwyci i poprawi nastrój zajmie trochę czasu, ale nie będzie wymagało zastosowania skomplikowanych technik kulinarnych. Musisz jedynie przyrządzić puszysty biszkopt i – gdy ostygnie – przełożyć go musem jabłkowym oraz bitą śmietaną. Jeśli weźmiesz gotowe owoce ze słoika, zrobisz to niemal ekspresowo. Polecam spróbować.
Przepis: Puszysty biszkopt przekładany bitą śmietaną i musem jabłkowym
Prosty i smaczny deser idealny na jesienną chandrę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 582 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 165 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 150 g musu jabłkowego
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na biszkoptJajka w temperaturze pokojowej wbij do dużej miski. Ubij je z cukrem na puch, a następnie w trzech porcjach dodaj przesianą mąkę pszenną. Sypki produkt połącz ręcznie przy pomocy szpatułki, za każdym razem mieszając tylko do „zniknięcia” mąki. Masa musi pozostać puszysta.
- Pieczenie biszkoptuPrzygotowane ciasto przenieś do sporej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem przez 30-40 minut. Wystudź, stopniowo otwierając piekarnik i wysuwając z niego blachę.
- Robienie bitej śmietanySchłodzoną śmietanę wlej do miski i ubijaj, aż lekko zgęstnieje. Wsyp cukier puder i chwilę jeszcze miksuj – niezbyt długo, by całość się nie zważyła.
- Składanie prostego deseruUpieczony i ostudzony biszkopt przetnij na pół, uzyskując dwa cienkie prostokąty o dość sporej powierzchni. Na jednym z nich rozsmaruj mus jabłkowy. Przykryj go bitą śmietaną, a następnie ostrożnie dociśnij drugi blat biszkoptowy. Wierzch deseru posyp cukrem pudrem.
Jak podać prosty deser z biszkoptem?
Do tego prostego deseru już wiele nie potrzeba. Filiżanka ciepłej czarnej herbaty lub kawy w zupełności wystarczy. Jeśli masz ochotę na bardziej bogatą wersję podaj ten puszysty biszkopt z dodatkami wraz z kulką lodów waniliowych i garścią rodzynek lub swoich ulubionych orzechów.
Inne warianty biszkoptu z bitą śmietaną
Przepis na puszysty biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną możesz modyfikować według własnych preferencji. Do klasycznego połączenia lekkiego biszkoptu i słodkiej bitej śmietany będą pasowały w zasadzie dowolne owoce – zarówno świeże, jak i w formie dżemu czy gładkiego musu.
Bitą śmietanę w tym prostym deserze możesz urozmaicić, korzystając z cukru wanilinowego. Rozdrobnij go tylko dobrze, by połączył się z nabiałem, nie tworząc grudek. Świetną opcją będzie też upieczenie puszystego biszkoptu z dodatkiem kakao. Zastąp nim część mąki pszennej, a efekt przyjemnie cię zaskoczy.
Czytaj też:
Biszkopt z 2 torebek budyniu to moje odkrycie. Ma doskonały smak i nie opadaCzytaj też:
Ubijam śmietankę i w 10 minut robię pyszny deser. Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy przepis