Biszkopt z 2 torebek budyniu to moje odkrycie. Ma doskonały smak i nie opada

Biszkopt z 2 torebek budyniu to moje odkrycie. Ma doskonały smak i nie opada

Dodano: 
Biszkopt
Biszkopt Źródło: Shutterstock / Evgeniya Sheydt
Biszkopt stanowi bazę do wielu ciast. Lubię przełożyć go kremem i sezonowymi owocami. Od kilku lat korzystam z idealnego przepisu na to ciasto. Jego ważnym składnikiem jest budyń z torebki. Ciasto zawsze wychodzi puszyste i delikatne.

Biszkopt to klasyk wśród wypieków. Receptur na to ciasto nie brakuje. Ja najczęściej przyrządzam je z przepisu, który znalazłam w jednej z książek kucharskich. Dodatek budyniu waniliowego sprawia, że ciasto nie opada, jest puszyste, aromatyczne i pełne smaku. Gdy podaję je na rodzinnych imprezach, wciąż dostaję komplementy nawet od najbardziej wybrednych członków rodziny.

Jak przygotować puszysty biszkopt?

Przyrządzenie biszkoptu wymaga nieco cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Do zrobienia tego ciasta według mojego ulubionego przepisu potrzeba jedynie 4 składników: jajek, cukru, mąki pszennej oraz budyniu. Zazwyczaj robię go w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto służy jako świetna baza do tortów. Często przekładam go kremem na bazie serka mascarpone, dorzucam sezonowe owoce i zalewam owocową galaretką. Taki deser nie ma sobie równych o każdej porze roku.

Jak zrobić biszkopt z dodatkiem budyniu?

Przygotowanie biszkoptu z dodatkiem budyniu w proszku, nie różni się zbytnio od tego klasycznego. Różnica polega tylko na tym, że mąkę miesza się i przesiewa z proszkiem budyniowym. Efekt jest naprawdę zdumiewający, bo dzięki temu zabiegowi, biszkopt wychodzi puszysty i doskonale smakuje.

Przepis: Biszkopt z dodatkiem budyniu

Puszysty biszkopt na bazie proszku budyniowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyOddziel białka od żółtek i ubij je do białości. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Ubijaj białka, aż piana będzie sztywna. Potem dodawaj po jednym żółtku i całość miksuj na niskich obrotach. Dodaj mąkę przesianą z budyniem, delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. Pieczenie biszkoptuDno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz ok. 40 minut w 170-180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto do ostygnięcia.

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł?

Piekąc biszkopt trzymaj się kilku ważnych zasad. Pamiętaj, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Dokładnie trzymaj się przepisu i sprawdzonych proporcji. Stawiaj na sprawdzone i zaufane receptury. Nie wyciągaj biszkoptu za szybko z piekarnika. Otwórz drzwiczki i poczekaj, aż wystygnie. Dzięki temu ciasto nie przeżyje „szoku termicznego” i pozostanie idealnie puszyste.

Czytaj też:
Proste, szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Robię je nawet w tygodniu do kawy
Czytaj też:
Ciotka Aniela zawsze zrzuca biszkopt na podłogę. Już wiem, dlaczego tak robi