Idealne ciasto cytrynowe robię z kilku tanich składników. Przepis jest bajecznie prosty

Idealne ciasto cytrynowe robię z kilku tanich składników. Przepis jest bajecznie prosty

Dodano: 
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe Źródło: Shutterstock / asife
Uwielbiam piec i często testuję różne receptury. Przepis na ciasto cytrynowe znalazłem kilka lat temu w starej książce kucharskiej i od tej pory korzystam z niego przynajmniej raz w miesiącu. Ten wypiek zachwyca intensywnym smakiem i konsystencją.

Żeby upiec smaczne, domowe ciasto, nie trzeba kupować drogich składników i spędzać wielu godzin w kuchni. Ciasto cytrynowe z poniższego przepisu jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Możesz zrobić je z pomocą robota kuchennego lub w tradycyjny sposób, czyli w makutrze, choć w tym przypadku, przygotowanie ciasta wymaga znacznie więcej wysiłku.

Jak zrobić ciasto cytrynowe?

Ciasto cytrynowe z mojego przepisu to tzw. ciasto ucierane, które niezbyt mocno wyrasta, bo nie zawiera proszku do pieczenia. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka i masło z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta.

Ilość cukru i soku z cytryny możesz modyfikować, dopasowując smak wypieku do indywidualnych preferencji. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałem, zmniejszając ilość cukru z 1,5 do 1 szklanki. Na taką ilość cukru dodaję 1/3 szklanki soku z cytryny i skórkę otartą z 2 średnich cytryn. Takie proporcje pozwalają upiec ciasto o kwaskowatym posmaku i intensywnym aromacie.

Testowałem przepis z użyciem kilku różnych form do pieczenia. Idealną konsystencję będzie miało ciasto, które upieczesz w średniej wielkości formie prostokątnej o wymiarach 24 x 24 cm.

Przepis: Ucierane ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe jest delikatne i wilgotne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 średnich cytryn

Na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. 2 cytryny do ciasta starannie wyszoruj szczoteczką sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha. Na tarce o małych oczkach zetrzyj jedynie żółtą część skórki – znajdująca się pod nią biała warstwa jest gorzka. Z pozbawionych skórki cytryn wyciśnij sok. Cytrynę do lukru też wyszoruj, sparz, wytrzyj do sucha. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odmierz potrzebną ilość cukru i wybij jajka do miseczki.
  2. Przygotowanie ciastaMiękkie masło przełóż do misy robota kuchennego lub makutry. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Do masła z cukrem dodawaj po 2 całym jajku i miksuj/ucieraj do momentu połączenia się składników. Kolejne jajka dodawaj, nie przerywając ucierania. Do masy stopniowo wlewaj sok z cytryny i dodawaj skórkę cytrynową. Miksuj lub mieszaj ręcznie do połączenia się składników. Do misy dodaj mąkę. Wmieszaj ją za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Mieszaj ciasto jedynie do połączenia się składników.
  3. PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego wierzch łyżką lub szpatułką. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw ciasto do gorącego urządzenia i piecz do suchego patyczka – około 30 minut. Upieczone ciasto cytrynowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotowanie lukru i dekorowanieCukier puder przełóż do miseczki i połącz z sokiem z cytryny. Wymieszaj łyżką, rozcierając grudki. Lukier powinien mieć gładką, półpłynną konsystencję. Wskazówka: żeby wzbogacić smak lukru, możesz do niego dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłóż lukier, rozprowadź go cienką warstwą i poczekaj, aż zastygnie.

Ja do dekoracji wypieku używam aromatycznego lukru cytrynowego oraz skórki otartej z cytryny. Możesz zrezygnować z dodawania lukru i udekorować ciasto cukrem pudrem lub podać bez dodatków. Też smakuje wyśmienicie.

Wskazówka: bazując na powyższym przepisie, możesz również upiec ciasto o smaku pomarańczowym. Wystarczy, że zastąpisz sok i skórkę otartą z cytryny sokiem i skórką otartą z pomarańczy. W tym przypadku polecam zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki. Wyśmienicie smakuje również ciasto z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny i limonki w proporcji 1:1.

Jak podawać puszyste ciasto cytrynowe?

Gdy lukier zastygnie, pokrój ciasto na kwadraty. Każdą porcję posyp odrobiną skórki otartej z cytryny. Możesz również do dekoracji ciasta cytrynowego użyć listków mięty lub melisy oraz świeżych owoców np. jagód, jeżyn, malin lub poziomek.

Czytaj też:
Biorę maślankę i dwa sezonowe owoce. Już po godzinie zajadam się pysznym ciastem
Czytaj też:
W PRL-u był to deser obowiązkowy. Przepis na najlepszą Wuzetkę mam z przepiśnika babci