To najprostszy przepis na maliny do słoików. Zasypuję je tylko cukrem i prawie gotowe

To najprostszy przepis na maliny do słoików. Zasypuję je tylko cukrem i prawie gotowe

Dodano: 
Maliny w słoikach
Maliny w słoikach Źródło: Shutterstock / matka_Wariatka
Na zimę robię przetwory, których nie da się kupić albo mają lecznicze właściwości. Jednym z nich są maliny w cukrze. Zimą są jak znalazł na przeziębienie, a i do pojedzenia. A robi się je dosłownie chwilę.

Maliny to pyszne i zdrowe owoce, po które warto sięgać nie tylko w sezonie. Są idealne na przekąskę, do ciast i deserów, a także na przetwory. Jeśli chodzi o te ostatnie, to można z nich robić: soki, dżemy, konfitury, nalewki. Ja robię z malin coś pośredniego między sokiem, a konfiturą. W sumie za jednym zamachem mam i sok i owoce do deserów lub smarowania. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.

Dlaczego maliny są takie zdrowe?

Maliny to owoce cenione zwłaszcza w sezonie infekcyjnym. Działają bowiem przeciwzapalnie, rozgrzewająco i napotnie, szczególnie jeśli zaparzymy z nich herbatkę lub dodamy sok z malin do herbaty. Jednak to nie jedyne pozytywne działanie malin. Owoce te zawierają też wiele przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i chorobami serca. Dostarczają także witaminy C, która zwiększa odporność, witaminy K reguluje krzepliwość krwi, a także witamin z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy. Poza tym w ich składzie znajdziemy też: magnez, potas, mangan i żelazo.

Pestki malin to doskonałe źródło błonnika, który przyspiesza trawienie i wspomaga działanie układu pokarmowego. Tym samym maliny warto jeść w czasie odchudzania. Na dodatek zawarte w nich składniki regulują poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Jak zrobić maliny w cukrze do słoików?

Maliny w cukrze to moim zdaniem najłatwiejszy przetwór, jaki można zrobić z tych owoców. W sumie najwięcej czasu przy jego przygotowaniu zajmuje pasteryzacja. A to już wiadomo, robota kuchenki.

Przepis: Maliny w cukrze do słoików

Doskonały przetwór z malin, który łączy w sobie pyszny syrop oraz owoce

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg świeżych malin
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania

  1. Napełnianie słoikówMaliny przebierz, napełnij nimi wyparzone słoiczki, tak by od góry pozostało ok. 4 cm wolnej przestrzeni. Owoce możesz lekko docisnąć. Zasyp je cukrem, tak by sięgał pod szyjkę słoika. Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć.
  2. Pasteryzowanie przetworówSłoiczki z malinami w cukrze wstaw do szerokiego garnka. Wlej do niego tyle wody, by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Słoiki podgrzewaj na niedużym ogniu. Gdy woda w garnku zagotuje się, słoiki gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmij je na ściereczkę, wystudź, a potem wynieś w ciemne, chłodne miejsce.

Do czego wykorzystać maliny w cukrze?

Słoiczek malin w cukrze zwykle otwieram, gdy ktoś w domu jest przeziębiony. Wtedy odcedzam z nich sok i robię z jego dodatkiem ciepłe napoje. Doskonale nawadniają i działają napotnie, co pomaga uporać się z infekcją. Pozostałe owoce zjadamy tak po prostu łyżeczką lub dodaję je do deserów. Owoce można też rozgnieść i używać np. do smarowania naleśników czy gofrów. Mają doskonały, naturalny smak.

Czytaj też:
Odkryj niezwykłe właściwości malin. Niektóre fakty na temat tych owoców cię zaskoczą
Czytaj też:
Tradycyjna wiśniówka na spirytusie. Wielu Polaków popełnia przy jej robieniu podstawowy błąd