Zamiast schabowego robię te kotlety z siekanej piersi kurczaka. Szybkie, lekkie i zawsze soczyste

Zamiast schabowego robię te kotlety z siekanej piersi kurczaka. Szybkie, lekkie i zawsze soczyste

Dodano: 
Kotlety siekane z piersi kurczaka
Kotlety siekane z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / irina2511
Zapomnij o nudnym schabowym! Te kotlety to mistrzowie szybkości i smaku. Zaledwie kilka składników, 10 minut smażenia i masz na talerzu soczysty, zdrowy obiad idealny nawet dla dzieci!

W swojej kuchni często sięgam po szybkie, ale jednocześnie pożywne rozwiązania. Nie zawsze mam czas na długie gotowanie, ale chcę, żeby posiłki były smaczne i lekkie. Właśnie dlatego tak cenię kotlety z siekanej piersi kurczaka – to idealny sposób na ciepłą, lekkostrawną kolację lub pełnowartościowy obiad zrobiony niemal w mgnieniu oka.

Jak przygotować kotlety z siekanej piersi kurczaka

Sekretem tych kotletów jest właśnie siekane, a nie mielone mięso – dzięki temu są one wyjątkowo soczyste i mają bardziej wyczuwalny smak. Pamiętaj, aby nie przesadzić z bułką tartą. Powinna być jej tylko tyle, by masa się związała. Jeśli chcesz, aby kotlety były jeszcze bardziej delikatne, zamień bułkę tartą na 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Jednak wtedy masa może być konsystencję trudniejszą do formowania.

Przepis: Kotlety z siekanej piersi kurczaka

Pyszne drobiowe kotlety podkręcone zielonym dodatkiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
293 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 400-500 g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety z kurczaka umyj, osusz i posiekaj drobno nożem (możesz użyć malaksera, ale siekanie nożem daje lepszą strukturę kotletów). Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  2. Mieszanie składnikówW misce wymieszaj posiekane mięso, cebulę, natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą papryki.
  3. Formowanie kotletówZ powstałej masy formuj małe kotlety, najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi, aby masa się nie kleiła.
  4. SmażenieRozgrzej olej na patelni. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone.

Z czym podać siekane kotlety?

Siekane kotlety drobiowe są na tyle uniwersalne, że świetnie dogadują się z klasycznymi dodatkami, ale z powodzeniem urozmaicą też bardziej nowoczesne i lekkie obiady. Możesz postawić na ziemniaki i buraczki, ale ja polecam trzy zestawy, które naprawdę pasują do zimowego menu:

  • Lekki duet na kolację – kotlety podane z dużą ilością świeżej rukoli, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.
  • Klasyka – kotlety z kremowym purée ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty z marchewką.
  • Wersja fitness – kotlety serwowane z kaszą bulgur lub komosą ryżową i brokułami gotowanymi na parze, skropionymi sokiem z cytryny – to pożywny i ultra-lekki obiad.

Czytaj też:
Do masy na kotlety dorzucam zdrowe dodatki. Znikają z talerzy szybciej niż mielone
Czytaj też:
Ratunkowe kotlety robię z jednej piersi kurczaka. Po pierwszym kęsie każdy się zachwyca