Polacy kochają naleśniki. Mój patent na placki z tymi dwoma dodatkami zachwyci wszystkich

Polacy kochają naleśniki. Mój patent na placki z tymi dwoma dodatkami zachwyci wszystkich

Dodano: 
Naleśniki z granolą i sosem karmelowym
Naleśniki z granolą i sosem karmelowym Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Naleśniki można podawać z różnymi farszami, jednak te na słodko cieszą się szczególnym powodzeniem. Ja ostatnio wymyśliłam dwa dodatki do deserowych naleśników i okazało się, że to strzał w dziesiątkę.

Naleśniki lubią duzi i mali. Ja często je robię, gdy nie mam lepszego pomysłu na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Wystarczy tylko zestawić je z odpowiednim dodatkami, by były pożywne lub zaspokoiły ochotę na słodkie. Ostatnio wymyśliłam dwa dodatki do naleśników, które nie tylko zamieniły je w smaczny, ale też całkiem zdrowy deser.

Słodkie dodatki do naleśników

Naleśniki na słodko można zrobić z dodatkiem mniej lub bardziej wyszukanych składników. Dość popularne jest smarowanie ich dżemem, konfiturą, powidłami czy kremem czekoladowym. Jednak można je też podać z bitą śmietaną lub lodami i świeżymi owocami. Doskonale też sprawdzi się polewa z miodu, syropu klonowego, rozpuszczonej czekolady lub zmiksowanych owoców.

Jak zrobić naleśniki z granolą i sosem karmelowym

Naleśniki z granolą i sosem karmelowym są słodkie i chrupiące. Granola jest zaś tym składnikiem, który znacznie podnosi wartość odżywczą tego deseru.

Przepis: Naleśniki z granolą i sosem karmelowym

Naleśniki posypane granolą i polane aksamitnym sosem karmelowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki granoli

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Na sos karmelowy:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówSkładniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce, zmiksuj na jednolitą gładką masę. Odstaw na 15 minut. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by pozostały ciepłe i elastyczne.
  2. Przygotowanie sosuCukier wsyp do garnka o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Ostrożnie wlej do niego wodę i podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż skarmelizowany cukier się rozpuści. Dodaj do niego śmietankę, wymieszaj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż powstanie gładki sos. Wymieszaj go z masłem.
  3. Serwowanie naleśnikówCiepłe naleśniki posyp granolą, złóż na cztery, ułóż na talerzykach, polej ciepłym sosem. Jeśli chcesz, wierzch deseru również możesz posypać granolą.

Jak zrobić domową granolę?

Granolę można kupić gotową, ale bez problemu da się ją zrobić w domowym zaciszu. Wtedy można ją skomponować z ulubionych składników. Do jej przygotowania warto użyć: płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki słonecznika i dyni, nasiona chia i sezam, wiórki kokosowe, suszone owoce, miód, syrop klonowy, olej kokosowy, oliwę z oliwek.

Zasada jest taka, że najpierw mieszamy suche składniki, w których przeważają płatki owsiane i orzechy. Pomijamy tu suszone owoce, które lepiej dodać do upieczonej granoli. Suche składniki łączymy np. z olejem kokosowym podgrzanym z miodem. Słodką mieszankę warto doprawić np. solą i cynamonem, a potem rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Granolę należy piec ok. 25 minut w 160 stopniach Celsjusza. Co jakiś czas warto ją przemieszać, by równomiernie się upiekła. Wystudzoną można wymieszać z posiekanymi, suszonymi owocami. Po zamknięciu w suchym pojemniku można ją przechowywać kilka tygodni w temperaturze pokojowej.

Czytaj też:
Te naleśniki bez cukru i mąki robię w 30 minut. Sprawdź prosty przepis na słodkie i puszyste placuszki
Czytaj też:
Smażę naleśniki i przekładam je domową nutellą. Ten tort moi bliscy mogą jeść codziennie