Jakiś czas temu sąsiadka poczęstowała mnie niezwykłym ciastem. Przypominało babkę, ale było od niej wilgotniejsze, a przy tym delikatne w smaku. Okazało się, że głównymi składnikami tego wypieku są kasza manna i kefir. A gdy jeszcze dowiedziałam się, że robi się je bez użycia miksera, od razu poprosiłam o przepis. Upiekłam mannik już wiele razy i z różnymi dodatkami. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie. Dlatego postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem.
Dlaczego warto dodać kaszę mannę i kefir do ciasta?
Kasza manna otrzymywana jest z pszenicy zwyczajnej, podobnie jak mąka. Jest jednak od niej grubsza i mniej oczyszczona, dzięki czemu zawiera więcej wartościowych składników. Wśród nich jest błonnik, witaminy z grupy B, magnez, cynk i fosfor, a także białko i węglowodany. Kasza manna dodaje ciastom lżejszej struktury i przyjemnej wilgotności, zwiększa też ich miękkość i przedłuża świeżość. Warto nią wzbogacać zwłaszcza ciasta ucierane.
Kefir to mleczny napój fermentowany, który jest niskokaloryczny i bardzo wartościowy. Zawiera bowiem białko, wapń, fosfor i witaminy. W jego składzie występują też probiotyki, które jednak giną w wysokiej temperaturze. Jednak i tak warto dodać kefir do wypieków, bo gwarantuje im orzeźwiający smak, przyjemną wilgotność i dużą puszystość. A to dlatego, że ten kwaśny produkt doskonale aktywuje proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto z kaszą manną?
Jabłko dodawane do ciasta z kaszą manną można obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami i upieczeniu nada wypiekowi przyjemnego, owocowego smaku i wilgotności. Ja jednak wolę w ciastach nieco większe kawałki owoców, dlatego dodałam plastry jabłek.
Przepis: Mannik
Proste ciasto z kaszą manną i kefirem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- białoruska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1,5 szklanki kefiru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Krojenie jabłekJabłka umyj, obierz, przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek pokrój w dość cienkie półplasterki.
- Mieszanie składnikówKaszę mannę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodaj jajka i kefir, energicznie wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto połącz z jabłkami i wiórkami kokosowymi.
- Pieczenie ciastaPodłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je ok. 45 minut.
Wskazówka: Jeszcze ciepłe ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem.
Czym warto wzbogacić ciasto z kaszą manną?
Ja tym razem dodałam do ciasta z kaszy manny trochę wiórków kokosowych i pokrojone jabłka. Jednak do tego ciasta możecie też dorzucić inne owoce, np. śliwki, morele, wiśnie, porzeczki oraz bakalie. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie mannika, czyli ciasta z kaszą manną w wersji zebra. W tym celu wystarczy tylko podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną wymieszać z 2 łyżeczkami ciemnego kakao, a drugą z 2 łyżeczkami mąki. Potem wykładamy na środek tortownicy na przemian po 2 łyżki ciasta jasnego i ciemnego. Mannik można też polać polewą czekoladową, a nawet zwykłą śmietanką. Dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej wilgotne.
Czytaj też:
Odkryj mój wyjątkowy przepis na deser z chia. Robię wersję tradycyjną i wegańskąCzytaj też:
To najprostsze ciasto drożdżowe. Robię je bez wyrabiania na sposób Ewy Wachowicz i wychodzi puszyste