To najprostsze ciasto drożdżowe. Robię je bez wyrabiania na sposób Ewy Wachowicz i wychodzi puszyste

To najprostsze ciasto drożdżowe. Robię je bez wyrabiania na sposób Ewy Wachowicz i wychodzi puszyste

Dodano: 
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką Źródło: Shutterstock / Aleksandra Budnik
Rezygnujesz z przygotowywania drożdżowych wypieków, bo ciasto to wymaga wiele pracy? Już nie musisz! Ten sposób na ciasto drożdżowe stosuje m.in. Ewa Wachowicz. Sprawdź, jak zrobić pyszne i puszyste ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania znane jest od dawna, jednak niewiele osób je przygotowuje. Zapomniany sposób na niewymagające wiele pracy ciasto drożdżowe stosowała moja babcia, gdy robiła ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami.

Z poniższego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możesz przygotować różne wypieki. Ja zwykle robię z niego śniadaniową bułkę drożdżową z rodzynkami. Mieszając ciasto, dodaję 2 garście namoczonych wcześniej rodzynek. Ciasto przekładam do foremek keksówek i smaruję jego wierzch roztrzepanym jajkiem.

Do puszystego ciasta drożdżowego pasują owoce sezonowe np. truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczki lub wiśnie. Doskonale smakuje również ciasto drożdżowe bez wyrabiania z pokrojonymi w kostkę i obtoczonymi w cynamonie jabłkami oraz posypanymi mielonymi goździkami gruszkami.

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Przepis jest banalnie prosty, ale musisz uważać, żeby drożdże nie zaczęły fermentować – jeżeli zapomnisz o wyrastającym cieście drożdżowym lub pozostawisz je w zbyt wysokiej temperaturze, to będzie nadawało się do wyrzucenia.

Przepis: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz. 5 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Ogrzane do temperatury pokojowej świeże drożdże pokrusz na małe kawałki. Ogrzane do temperatury pokojowej jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Masło roztop w kąpieli wodnej lub w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliło. Jeżeli na maśle utworzy się piana, to przecedź je przez metalowe sitko. Stopione mało przestudź. Mleko zagotuj i pozostaw, żeby ostygło. Mleko powinno być letnie – płyn w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza spowoduje, że drożdże nie będą pracować.
  2. Przygotowanie ciastaPrzygotuj szeroką miskę. Na dno miski wyłóż pokruszone drożdże. Posyp drożdże cukrem – cukier rozłóż równomiernie na warstwie drożdży. Na cukier wlej roztrzepane jajka – postaraj się, aby masa jajeczna pokryła całą powierzchnię drożdży i cukru. Następnie wlej kolejno ostudzone masło oraz letnie mleko. Zarówno masło, jak i mleko wlewaj cienkim strumieniem, ruchem spiralnym, od środka miski na zewnątrz. Dodane do miski składniki ciasta drożdżowego równomiernie posyp przesianą wcześniej mąką. Możesz też przesiać mąkę bezpośrednio do miski z pozostałymi składnikami. Posyp mąkę szczyptą soli.
  3. Wyrastanie ciastaPrzykryj składniki ciasta drożdżowego bez wyrabiania lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać 3 godziny.
  4. MieszaniePo upływie czasu wyrastania ciasta drożdżowego wymieszaj zawartość miski drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Składniki powinny się połączyć.
  5. Przygotowanie do pieczeniaGotowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm lub innej formy. Na wierzchu ciasta możesz ułożyć świeże owoce. Doskonale smakuje również ciasto drożdżowe bez wyrabiania posypane kruszonką. Z wymieszanego ciasta drożdżowego możesz też uformować niewielkie bułeczki. Bułeczki przełóż do formy. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem (jajko do smarowania ciasta drożdżowego powinno mieć temperaturę pokojową).
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz ciasto drożdżowe przez 35-45 minut. Gotowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Ciasto drożdżowe z owocami podawaj posypane cukrem pudrem. Jeśli przygotowujesz ciasto drożdżowe z kruszonką, to nie wymaga ono dodatków. Domowe bułeczki z ciasta drożdżowego podawaj natomiast z masłem oraz miodem lub konfiturą.

Przydatne wskazówki, jak zrobić ciasto drożdżowe, które nie wymaga wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania znacząco ułatwia przygotowywanie domowych wypieków. Aby wyszło idealne, zwróć uwagę na poniższe rzeczy:

  • Przed zakupem sprawdź datę ważności świeżych drożdży – im krótszy termin przydatności do spożycia, tym większe ryzyko, że drożdże nie będą prawidłowo pracowały. Świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami instant.
  • Pamiętaj, aby przed wyrabianiem ciasta wyjąć jajka i drożdże z lodówki – ciasto przygotowane z zimnych składników nie wyrośnie. Przed dodaniem do miski mleka sprawdź, czy nie jest zbyt gorące – wysoka temperatura również może spowodować, że drożdże nie będą prawidłowo pracować.
  • Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu, ale nie ustawiaj go przy kaloryferze lub na nasłonecznionym parapecie. Ciasto drożdżowe nie powinno również wyrastać przy otwartym oknie.
  • Pilnuj czasu wyrastania ciasta – wysoka temperatura i zbyt długi czas wyrastania mogą spowodować, że ciasto zacznie fermentować. Jeżeli ciasto drożdżowe wydziela silny, alkoholowy zapach, to nie nadaje się do użycia.

Czytaj też:
Tradycyjna chałka drożdżowa w dwóch odsłonach. Jej smak przenosi mnie do czasów dzieciństwa
Czytaj też:
Ciasto cytrynowe z przepisu babci Gieni zawsze wychodzi. Jego sekret tkwi w 1 składniku