Nie robię już sernika ani brownie. Mam lepszy deser dwa w jednym. Czekoladowy wir kocha cały dom

Nie robię już sernika ani brownie. Mam lepszy deser dwa w jednym. Czekoladowy wir kocha cały dom

Dodano: 
Dwukolorowe sernikobrownie
Dwukolorowe sernikobrownie Źródło: Shutterstock / Wirestock Creators
Odkąd upiekłam pierwsze sernikobrownie, w domu skończyły się spory o wyższość jednego ciasta nad drugim. Ta wilgotna, gęsta i kremowa masa to spełnienie marzeń o pysznym deserze. Oto przepis, z którym zawsze wychodzi idealnie.

Dwukolorowy wypiek z sera i czekolady nie ma specjalnej nazwy, ale u mnie to po prostu czekoladowy wir. Wykonanie fantazyjnego wzoru jest całkiem łatwe, trzeba tylko spróbować. Zapraszam po przepis na rozkoszny mariaż smaków.

Jak zrobić sernikobrownie?

Do jego przygotowania potrzebna jest warstwa serowa i czekoladowa, przy czym ta druga wymaga więcej pracy. W przypadku sernika warto zadbać o to, by jego składniki były ogrzane do temperatury pokojowej.

Jasną masę rozkładam na ciemnej i częściowo łączę, mieszając miejscami. Gdy wkładam deser do piekarnika, zaczynam sprawdzać go już po 20 minutach. Jeśli wierzchnia warstwa jest zestalona, można zrobić test patyczka. W przypadku tego wypieku powinien wyjść z ciasta z paroma wilgotnymi okruszkami.

Do krojenia używam suchego noża, który rozgrzewam wcześniej pod ciepłą wodą. Wycieram ostrze między cięciami, dzięki czemu moje sernikobrownie prezentuje się najlepiej z możliwych.

Przepis: Dwukolorowe sernikobrownie

Połączenie dwóch słynnych ciast jednym pysznym wypieku

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
247 w każdej porcji

Składniki

Na warstwę brownie:

  • 135 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 120 g masła
  • 10 g kakao w proszku
  • 2 duże jajka
  • 135 g cukru pudru
  • 65 g białego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 65 g mąki pszennej

Na warstwę sernikową:

  • 225 g tłustego kremowego serka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj grubo czekoladę i przesiej mąkę. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku długości 23 centymetrów.
  2. Robienie brownieRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Gdy się połączą, przesiej do nich kakao i wymieszaj. W osobnej misce ubijaj jajka z cukrem i pudrem przez 2-3 minuty. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodaj sól, wanilię i czekoladę. Wymieszaj i wsyp stopniowo mąkę, łącząc składniki w ciasto bez grudek. Przenieś je do formy i odstaw na minutę. Następnie uderz dnem kilka razy o blat, by uwolnić powietrze.
  3. Mieszanie sernikaWłóż ser, cukier, jajko oraz wanilię do miski i połącz w gładką masę za pomocą miksera albo trzepaczki.
  4. Przygotowanie wypiekuNa warstwę brownie w foremce wyłóż 3/4 mieszanki sernikowej, nakładając po porcji w kilku lub kilkunastu miejscach. Przemieszaj ciasto za pomocą wykałaczki albo łyżki na styku obu mas, by zrobić dwukolorowe wiry. Uzupełnij resztą sera i piecz 22-28 minut. Wystudź w formie, wyjmij i pokrój na kwadraty.

Jaki ser do sernikobrownie?

Choć w mojej recepturze jest serek kremowy, sprawdzą się też inne rodzaje. Może to być przemielona wersja na sernik albo serek wiejski zmiksowany wraz z zalewą. Dobry będzie ponadto mascarpone z małym dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Gdy używam naturalnego twarogu, mielę go w maszynce zamiast blendować, po czym łączę z kilkoma łyżkami śmietany. Zwykle wybieram ten półtłusty, a przypadku chudego dokładam jeszcze nieco masła, co znacznie poprawia konsystencję masy.

Co zrobić, żeby brownie było wilgotne?

To ciasto powinno być gęste i lekko ciągnące, ale nigdy suche i kruche. Tak dzieje się w sytuacji, gdy za długo trzyma się je w piecu. Właściwy czas pieczenia to około 20 minut i trzeba go pilnować. W masie musi być dość wilgotnych składników, a także odpowiednia ilość tłuszczu. Najlepiej, gdy pochodzi z czekolady i roztopionego masła.

Czytaj też:
Marmurkowe brownie pięknie wygląda i doskonale smakuje. Sekret to zdrowy, pożywny dodatek
Czytaj też:
Rozkoszne brownie bez grama mąki. Dodaję tajemny składnik z puszki i jest kremowe jak nigdy dotąd