Intensywny smak czekolady zamknięty w chrupiącej skorupce. Brownie z tego przepisu wychodzi obłędnie pyszne
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Intensywny smak czekolady zamknięty w chrupiącej skorupce. Brownie z tego przepisu wychodzi obłędnie pyszne

Dodano: 
Brownie
Brownie Źródło:Unsplash / iMattSmart
Brownie jest klasycznym amerykańskim deserem. To proste ciasto czekoladowe nie wymaga długiego przygotowywania, a smakuje obłędnie. Mam sprawdzony przepis na idealne brownie.

Brownie powstało ponad wiek temu w Chicago. To charakterystyczne ciasto czekoladowe od innych wypieków z czekoladą w roli głównej różni się konsystencją. Ma przypieczone, chrupiące boki i wierzch, które kryją w sobie „ciężkie” i wilgotne wnętrze o intensywnym smaku gorzkiej czekolady. Klasyczne brownie ma prosty skład. Deser powstaje z czekolady, masła, mąki i jajek.

Korzystając z poniższego przepisu, upieczesz pyszne klasyczne brownie w kilka chwil. Nie musisz korzystać z miksera! 2 miski, rondelek z grubym dnem, łyżka i rózga kuchenna to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować brownie, które po około 30 minutach pieczenia zachwyci wszystkich swoim bogatym smakiem.

Ja robię amerykańskie czekoladowe brownie z naturalnym kakao i dodatkiem czekolady gorzkiej o bardzo wysokiej zawartości kakao – minimum 90% (lubię jej szlachetny smak). Dzięki temu ciasto ma wyjątkowo głęboki smak i ciemny kolor. Możesz jednak użyć gorzkiej czekolady o mniejszej zawartości naturalnego kakao lub czekolady mlecznej, jeżeli chcesz cieszyć się bardziej słodkim smakiem deseru. Jeżeli pominiesz ten składnik przepisu, to ciasto nadal będzie pyszne, ale mniej intensywne w smaku.

Przygotowując ciasto, możesz użyć cukru białego, trzcinowego lub mieszanki różnego rodzaju cukru w dowolnych proporcjach. Ciasto brownie z poniższego przepisu ma umiarkowanie słodki smak, więc możesz dodać więcej cukru, jeżeli preferujesz bardzo słodkie wypieki.

Rady: do przygotowania ciasta użyj jajek o temperaturze pokojowej. Do tego przepisu nie musisz całkowicie studzić stopionego masła – może być lekko ciepłe, ale nie gorące, żeby jajka się nie ścięły. Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Wskazówka: czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości blaszki. Jeżeli wlejesz ciasto brownie na większą blaszkę, to będzie gotowe szybciej.

Przepis: Brownie

To klasyczne ciasto czekoladowe zawsze wychodzi idealnie chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko wilgotne w środku. Składniki na to pyszne ciasto czekoladowe przeliczone są na kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm lub dwie keksówki o wymiarach 12 x 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie pasta waniliowa lub ziarenka z laski wanilii do smaku)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówDo dużej miski przełóż suche składniki (mąka, cukier, kakao, sól) i dokładnie wymieszaj. Połowę gorzkiej czekolady (100 g gorzkiej czekolady) stop razem z masłem w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym gazie – uważaj, żeby się nie przypaliło. Do małej miski wbij jajka i ubij je za pomocą rózgi kuchennej na puszystą masę.
  2. Mieszanie ciastaCiepłe masło połącz z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszaj – masa czekoladowa powinna mieć jednolitą konsystencję. Pokrój resztę czekolady nożem lub połam na małe kawałki. Dodaj ją do ciasta i wymieszaj.
  3. PieczenieWlej masę czekoladową do przygotowanej formy. Na wierzchu możesz rozsypać kropelki czekoladowe lub pokrojoną czekoladę, a także np. ułożyć kawałki orzechów. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25-35 minut. Krótszy czas pieczenia sprawi, że brownie będzie mniej zwarte. Dłużej pieczone ciasto brownie ma bardziej zwartą konsystencję i chrupiącą skórkę oraz brzegi.

Gotowe brownie wyjmij z piekarnika i pokrój na małe kawałki. Możesz je podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi i bitą śmietaną oraz na zimno np. z malinami lub domową konfiturą.

Pomysły na wariancje związane z czekoladowym brownie

Opcjonalnie w powyższym przepisie możesz wykorzystać również kropelki czekoladowe lub 1/2 tabliczki czekolady do wyłożenia na wierzch brownie przed pieczeniem. Kropelki czekoladowe lub czekoladę możesz również użyć do przygotowania polewy czekoladowej, którą pokryjesz upieczone ciasto.

Brownie, które piekę, jest dla mnie podstawą do wielu wariantów tego ciasta. Czasami piekę je z różnymi dodatkami, takimi jak: orzechy włoskie, maliny oraz karmel. Wszechstronność tego klasyka sprawia, że możesz dostosować go do różnych preferencji smakowych. Do brownie możesz dodać bowiem aromatyczne przyprawy np. cynamon lub ostrą paprykę chili, dzięki którym deser zyska niepowtarzalny smak, ale uważaj, żeby intensywność przypraw nie zdominowała smaku czekolady i kakao.

Czytaj też:
Babeczki czekoladowe robię w mniej niż godzinę. To przepis na deser bez użycia miksera
Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników