Babeczki czekoladowe robię w mniej niż godzinę. To przepis na deser bez użycia miksera
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Babeczki czekoladowe robię w mniej niż godzinę. To przepis na deser bez użycia miksera

Dodano: 
Czekoladowe babeczki
Czekoladowe babeczki Źródło:Pixabay / ponce_photography
Babeczki czekoladowe to idealna przekąska na co dzień i od święta. Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciastka znikną ze stołu, zanim się obejrzysz. Sprawdź, jak przygotować ekspresowe babeczki czekoladowe.

Proste w przygotowaniu babeczki doskonale sprawdzają się jako szybki deser. Przygotowanie ciasta zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Babeczki z poniższego przepisu zawsze wychodzą idealne.

Rady: jogurt w przepisie na babeczki czekoladowe możesz zastąpić mlekiem. Pamiętaj też o tej zasadzie: aby babeczki ładnie wyrosły, jajka oraz jogurt (lub mleko) powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis: Babeczki czekoladowe

Gotowe muffiny czekoladowe możesz ozdobić ulubionym kremem, lukrem, polewą czekoladową i posypką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier oraz kakao. Wymieszaj suche składniki drewnianą łyżką.
  2. Mieszanie mokrych składnikówW drugiej misce wymieszaj drewnianą łyżką jajka z olejem, jogurtem naturalnym oraz ekstraktem waniliowym.
  3. Łączenie mokrych i suchych składnikówDodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną. Ciasto na babeczki powinno mieć jednolitą konsystencję.
  4. Dodanie czekolady1/2 tabliczki gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Papierowe lub silikonowe foremki do babeczek napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Napełnione ciastem foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Nie otwieraj piekarnika przed upływem czasu pieczenia. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Babeczki czekoladowe podawaj posypane cukrem pudrem, polane roztopioną czekoladą lub udekorowane ulubionym kremem np. kremem z serka mascarpone. Poznaj mój ulubiony przepis na pyszny krem mascarpone w trzech smakach. Nie tylko dzieci będą zachwycone.

Babeczki czekoladowe – przydatne wskazówki

Smak babeczek czekoladowych możesz podbić, dodając kilka kropli naturalnego aromatu pomarańczowego lub skórkę otartą z dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Doskonale smakują również babeczki czekoladowe z dodatkiem odrobiny cynamonu lub chili. Jeżeli zrezygnujesz z dodawania naturalnego kakao, to z mojego przepisu możesz upiec waniliowe babeczki z kawałkami czekolady.

Receptura ta posłuży Ci również do upieczenia babeczek nadziewanych np. kremem czekoladowym, masłem orzechowym czy ulubioną konfiturą. Aby upiec babeczki z nadzieniem, przykryj dno papilotki warstwą ciasta, nałóż nadzienie i przykryj ciastem do 3/4 wysokości foremki. Możesz też do środka każdej babeczki włożyć kawałek gorzkiej, białej lub mlecznej czekolady.

Babeczki pieczone w papierowych foremkach warto włożyć do silikonowej lub metalowej formy. Piekąc babeczki w papilotkach włożonych do formy, wydłuż czas pieczenia o 5 minut. W przypadku babeczek bez nadzienia możesz po upływie czasu pieczenia wykonać test suchego patyczka.

Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników
Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto