Wystarczą tylko dwa składniki, aby zrobić krem doskonały. To czekolada oraz śmietana kremówka. Takie krem już sam w sobie może być deserem, ale przede wszystkim jest idealnym dodatkiem do wszelkich wypieków, zwłaszcza tortów (także jako polewa) oraz do robienia pralinek.
Co to jest ganasz i jak go zrobić?
Ganache (ganasz) to czekoladowy krem, nadzienie lub polewa. Przyjmuje się, że klasyczny ganache robi się w proporcjach jedna część śmietanki i jedna część czekolady. Jedak mowa tu wówczas o gorzkiej czekoladzie (co najmniej 60 proc.). Przy innych rodzajach czekolady te proporcje będą inne. Np. jeśli chcesz zrobić ganache z białej czekolady, weź trzy części czekolady i jedną część śmietanki 30 lub 36 proc. Podczas robienia ganache zalewa się gorącą śmietaną czekoladę. Kiedy składniki dobrze się połączą, należy schłodzić krem. Jak długo – tu wszystko zależy od tego, do czego ma być wykorzystany. Jeśli ma służyć za polewę, chłodzenie powinno być krótsze, tak aby masa dała się ładnie rozprowadzić po cieście.
Z jakiej czekolady zrobić ganasz? Tu można wykorzystać dowolną czekoladę, ale ważne jest, aby przed zalaniem gorącą śmietanką czekolada była rozdrobniona. Jeśli lubisz piec i robić desery, warto kupić czekoladę w kaletkach (małe pastylki), które idealnie rozpuszczają się zalane gorącą kremówką. Jeśli wykorzystujesz czekoladę w tabliczce, koniecznie posiekaj ją na małe kawałki.
Do mieszanki czekolady i śmietany można dodać równie odrobinę masła (więcej masła daje się, jeśli ganache ma służyć np. jako tynk do tortu). Można także dodać dowolne dodatki smakowe (np. ulubiony likier lub przyprawy).
Przepis: Ganasz (ganache) z gorzkiej czekolady
Tradycyjny krem, który można wykorzystać do różnego rodzaju deserów.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1732
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady 60%
- 200 g śmietany 36%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie czekolady i śmietankiCzekoladę pokrój na drobne kawałki (lub weź czekoladę w kaletkach) i włóż do miski. Śmietankę podgrzej.
- Robienie ganacheGorącą śmietanką zalej czekoladę i wymieszaj. Odstaw na chwilę i znowu dobrze wymieszaj. Krem powinien być gładki, a czekolada dobrze rozpuszczona. Odstaw krem do ostudzenia i zagęszczenia.
Do czego wykorzystuje się ganasz?
Ganasz może być polewą, kremem do przekładania tortów, ale też wnętrzem pralinek. Gotowy i schłodzony krem można także ubić (ewentualnie podczas ubijania można dodać jeszcze odrobinę śmietany kremówki) – tak przygotowany można wykorzystać jako puszysty krem do przekładania ciast, albo deser podawany w pucharkach z ulubionymi dodatkami.
Czytaj też:
Szukasz idealnego przepisu na ciasto czekoladowe? To już znalazłeś!Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto