Ten krem z mascarpone zastępuje mi tradycyjne masy do tortów i ciast. Jest lekki i łatwy w wykonaniu
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ten krem z mascarpone zastępuje mi tradycyjne masy do tortów i ciast. Jest lekki i łatwy w wykonaniu

Dodano: 
Krem z mascarpone
Krem z mascarpone Źródło: Pixabay / Einladung_zum_Essen
Krem z mascarpone jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Idealnie sprawdza się jako dopełnienie domowych wypieków, składnik ciast bez pieczenia np. sernika na zimno i innych deserów. Zobacz, jak zrobić standardowy krem z serka mascarpone.

Lekki i puszysty krem z mascarpone to odkrycie ostatnich lat. Tradycyjne kremy i masy wykorzystywane do przekładania ciast oraz tortów przygotowywano niegdyś na maśle lub budzącej sporo kontrowersji margarynie. Połączenie śmietanki kremówki i serka mascarpone pozwoliło stworzyć pyszny krem o bardzo szerokim zastosowaniu. Sprawdź, jak zrobić krem z mascarpone do biszkoptu, tortu lub deseru z owocami. Ja bardzo często wykorzystuję go do przełożenia puszystego i lekkiego ciasta biszkoptowe. Piekę je z przepisu na biszkopt, który zawsze wychodzi. Poznaj przepis na standardowy krem z mascarpone. Jest szybki w wykonaniu i ma prosty skład. Wystarczą 4 składniki, aby w ekspresowym tempie przygotować pyszną masę z serka mascarpone. Dlatego często sięgam po ten przepis, gdy w drzwiach pojawiają się niezapowiedziani goście.

Przepis: Krem z mascarpone

Przepis na połączenie delikatnego mascarpone ze śmietanką. To sposób na krem o delikatnym smaku i konsystencji. Ze składników w tym przepisie przygotujesz krem do przełożenia jednego biszkoptu lub sześć pucharków z deserem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. ChłodzenieŚmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz wysokie naczynie ze szkła lub stali nierdzewnej do ubijania kremu schłodź w lodówce.
  2. UbijanieW wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, cukier oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj mikserem 2 minuty, stopniowo zwiększając obroty. Wlej śmietankę kremówkę i ubijaj jeszcze 2 minuty na najwyższych obrotach. Krem jest gotowy, gdy ma gęstą konsystencję.
  3. PodawanieGotowy krem wykorzystaj do przełożenia tortu, posmarowania biszkoptu, przełożenia blatów bezowych, przygotowania tiramisu, dekoracji babeczek lub podawaj w pucharkach ze świeżymi owocami i ulubionymi lodami.

Krem z mascarpone jest gotowy do użycia od razu po zrobieniu. Możesz przechowywać go w lodówce 2-3 dni, najlepiej w najzimniejszej części lodówki. Pamiętaj, by trzymać go w szczelnie zakrytej misce lub zamkniętym pojemniku. Zapobiegnie to wchłonięciu przez krem zapachów innych produktów trzymanych w lodówce.

Krem z mascarpone – przydatne wskazówki

Jeśli krem z mascarpone wyszedł ci za rzadki, to możesz zagęścić go, dodając do masy nieco więcej cukru pudru lub tzw. fix do ubijania śmietanki. Dostaniesz go niemal w każdym sklepie spożywczym za ok. 1,50 zł.

Jeśli potrzebujesz kolorowego kremu do swojego deseru, to gotową masę z mascarpone możesz zabarwić za pomocą barwników spożywczych. Zmienić możesz również smak kremu z serka mascarpone. Zrobisz to, dodając do niego np. aromat cytrynowy, pomarańczowy, rumowy, migdałowy.

Do kremu z mascarpone przygotowanego według tego przepisu możesz dodawać również musy owocowe np. zmiksowane truskawki, maliny, banany. Jednak, aby zagęścić taką masę owocową na bazie śmietanki i mascarpone, niezbędne jest dodanie żelatyny lub galaretki owocowej.

Czytaj też:
Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie jadłem. Szybko zniknie z talerzy, gdy przełożysz je tym kremem
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku