Biszkopt, który zawsze wychodzi. Ten przepis sprawdziłem wielokrotnie i nigdy się nie zawiodłem
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Biszkopt, który zawsze wychodzi. Ten przepis sprawdziłem wielokrotnie i nigdy się nie zawiodłem

Dodano: 
Biszkopt
Biszkopt Źródło: Shutterstock / New Africa
Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto biszkoptowe to baza wielu pysznych deserów. Jeżeli martwisz się, że biszkopt nie urośnie, opadnie po upieczeniu lub będzie się kruszył, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na idealny biszkopt.

Biszkopt to doskonale sprawdza się jako baza urodzinowego tortu, ciasta z owocami i galaretką, minitorcików oraz innych słodkości. Aby uniknąć zbędnego stresu przy pieczeniu biszkoptu, skorzystaj z przepisu na biszkoptu, który zawsze wychodzi. Zanim jednak przystąpisz do przygotowywania idealnego biszkoptu, musisz poznać tajniki sztuki jego pieczenia.

Sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Po pierwsze i najważniejsze – do biszkoptu wybierz świeże jajka o temperaturze pokojowej. Dobry biszkopt wymaga zachowania proporcji mąki, jajek i cukru. Najlepiej zważyć jajka i użyć do przygotowania ciasta biszkoptowego cukru i mąki w ilości odpowiadającej ½ wagi jajek np.: na 6 jajek rozmiar L, które ważą około 65 g każde, powinno przypadać po 195 g mąki pszennej oraz drobnego cukru.

Idealny biszkopt można upiec bez dodatku mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, a jego sekretem jest odpowiednie ubicie masy jajecznej i piany z białek oraz dodanie dobrze napowietrzonej, przesianej przez drobne sito mąki.

Przepis: Biszkopt, który zawsze wychodzi

Ciasto biszkoptowe powstaje przez połączenie masy jajecznej z żółtek oraz ubitej piany z białek, cukru i mąki. Poszczególne składniki muszą być dodawane w odpowiedniej kolejności oraz w prawidłowy sposób mieszane.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 195 g mąki pszennej
  • 195 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie do pieczeniaPrzygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Tortownicę natłuść olejem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Robienie ciastaOddziel żółtka od białek. W osobnych miskach ubij białka na sztywną pianę oraz utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, dodając do niej 1,5 łyżki wody. Do ubijania piany z białek oraz ucierania masy jajecznej możesz użyć miksera. Pianę przełóż do utartych żółtek i dodaj przesianą przez drobne sito mąkę. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Ciasto biszkoptowe powinno być dobrze napowietrzone.
  3. PieczeniePrzelej ciasto biszkoptowe do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia biszkoptu to 20-25 minut – ciasto powinno być lekko zarumienione. Przed końcem pieczenia sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, robiąc test suchego patyczka. W tym celu wbij w ciasto drewniany patyczek – biszkopt jest upieczony, gdy po wyciągnięciu patyczka nie znajduje się na nim wilgotne ciasto. Wyjmij upieczony biszkopt z piekarnika. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie odkrój ciasto od boków formy ostrym nożem i przełóż na kratkę.

Przekrój biszkopt na blaty za pomocą noża strunowego, jeżeli chcesz zrobić tort lub ciasto przekładane masą. Możesz też na wierzch biszkoptu wyłożyć świeże owoce i zalać je tężejącą galaretką.

Czytaj też:
Bułeczki maślane z przepisu babci są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. To mój topowy przepis
Czytaj też:
Malinowa chmurka zachwyca smakiem i wyglądem! Przepis na wyjątkowe ciasto