-
Porady
Jak ubić pianę z białek na sztywno? Jest kilka sekretów idealnej piany
Ubijanie piany z białek to jedna z podstawowych umiejętności kulinarnych dla każdego, kto lubi piec ciasta. Zdarza się jednak, że piana nie wychodzi. Podpowiadamy, jak ubić idealną pianę z białek. -
Porady
Czy trzeba obierać pieczarki? W tym jednym przypadku lepiej to zrobić
Obieranie pieczarek? W większości przypadków nie jest to konieczne. Jest jednak sytuacja, kiedy rzeczywiście pieczarki powinno się obrać. -
Porady
Jak ugotować jaja przepiórcze? Jedna rzecz może cię zaskoczyć
Jaja przepiórcze to doskonała alternatywa dla jaj kurzych. Tłumaczymy, jak prawidłowo ugotować przepiórcze jaja. -
Porady
-
Newsy
Biedronka kusi fanów sernika tanim twarogiem. Wiaderko za mniej niż pół ceny
Jeśli kochasz serniki, to czas, kiedy możesz zrobić zapas twarogu na najbliższe tygodnie. Przez cały tydzień w Biedronce można kupić twaróg w wiaderku 55 proc. taniej. -
Porady
Jak wyhodować idealny szczypior na parapecie? Wiele osób popełnia jeden błąd
Pędzenie cebuli na szczypior to prosty sposób, aby mieć zawsze pod ręką świeży i aromatyczny szczypiorek. W jaki sposób uzyskać ładny, soczysty szczypiorek? -
Porady
Nie przegap sezonu na forsycję. To najlepsze źródło rutyny
Nie bez powodu forsycja nazywana jest „naturalnym rutinoscorbinem”. Żółte kwiaty forsycji są jadalne i bardzo zdrowe. -
Newsy
Lidl rozdaje orzechy i migdały za grosze. Warto zrobić zapas
Orzechy w Lidlu od poniedziałku 11 marca będzie można kupić w atrakcyjnej promocji. Co trzecia paczka będzie kosztowała 1 grosz. -
Smaki świataWielkanoc
Jest najdroższą przyprawą świata. Nadaje potrawom piękną barwę, niezwykły smak i aromat
Chcesz dodać potrawie słonecznej barwy, zaostrzyć jej smak i podkreślić aromat? Wsyp do niej szczyptę szafranu. Ta najdroższa przyprawa świata naprawdę potrafi zdziałać cuda. -
Newsy
Groźna toksyna w napoju z Lidla. Produkt jest wycofywany ze sklepów
W jednym z napojów sprzedawanych w sieci Lidl wykryto przekroczone normy patuliny. To groźna dla człowieka toksyna. Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat w tej sprawie. -
Porady
Czy warto jeść makrelę wędzoną? Niektórzy będą rozczarowani
Ryby wędzone są łatwiej dostępne niż świeże i o wiele dłużej można je przechowywać. Czy jednak pospolita makrela wędzona rzeczywiście jest taka zdrowa, jak większość osób myśli? -
Porady
-
Porady
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?
Gwiazdnica rośnie nawet na osiedlowych trawnikach i traktowana jest jak zwykły chwast. Mało kto wie, że to cenne zioło i smaczny dodatek do potraw. -
NewsyPorady
Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie znajdziemy konserwant E250 i na co należy uważać
O azotynie sodu zrobiło się ostatnio głośno, po tym, jak doszło do śmiertelnego zatrucia w wyniku spożycia galarety. Zawierała ona duże ilości tego konserwantu. Czy więc trzeba się obawiać azotynu sodu? -
Newsy
W Biedronce olej w cenach sprzed inflacji. Kup na zapas, szybko się nie zepsuje
Tym razem do Biedronki warto się wybrać po olej. Nawet jeśli nie zużywasz dużych ilości tego tłuszczu, to warto zrobić sobie mały zapas. Tak doskonała okazja na jego zakup, może się szybko nie powtórzyć. -
Porady
-
Smaki świata
Trzy zaskakujące fakty o kuchni włoskiej. Chodzi o pizzę pepperoni i makaron z kurczakiem
Żaden Włoch nie zje makaronu z kurczakiem, a we włoskiej restauracji lepiej nie zamawiać pizzy pepperoni. Mieszkający w Polsce Włoch opowiedział o trzech faktach dotyczących kuchni włoskiej, które dla Polaka mogą być dużym zaskoczeniem. -
PoradySłodkie
-
Porady
-
Porady
Jak sprawdzić, czy mrożonka była dobrze przechowywana? Test potrząsania nie jest miarodajny
Potrząsasz mrożonkami, aby upewnić się, że nie były wcześniej rozmrożone? Okazuje się, że ta metoda wcale nie jest skuteczna. -
Porady
Domowy chrzan krok po kroku. Jak łatwo zetrzeć chrzan?
Nic nie zastąpi domowego chrzanu – to niezaprzeczalne. Jedyny minus to samo tarcie korzenia chrzanu. Ta czynność może wywołać prawdziwy potok łez, ale są sposoby, żeby tego uniknąć.