Te owoce są smaczniejsze i zdrowsze od borówki amerykańskiej. To moje kulinarne odkrycie

Te owoce są smaczniejsze i zdrowsze od borówki amerykańskiej. To moje kulinarne odkrycie

Dodano: 
Dżem ze świdośliwy
Dżem ze świdośliwy Źródło: Shutterstock / Fotema
Świdośliwa jest u nas jeszcze mało popularnym owocem. A szkoda, ponieważ ma wyjątkowo smaczne i bardzo zdrowe jagody. Sprawdź wartości odżywcze owoców świdośliwy i poznaj przepis na pyszny dżem.

Świdośliwa jest mało znanym w Polsce krzewem o jadalnych owocach, które są podobne do borówki amerykańskiej. Roślinę tę możesz spotkać również pod nazwami świdośliwka i dzika śliwka. Jej małe czerwone owoce są smaczne (przypominają maliny i jagody) i bardzo zdrowe. Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że świdośliwa jest zdrowsza choćby od popularnej u nas borówki amerykańskiej. Moim zdaniem te mało znane owoce zasługują na większą uwagę w kuchni.

Dlaczego wartość jeść świdośliwę?

Świdośliwa jest bogata w antocyjany, które wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Między innymi działają przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Włączenie tej rośliny do diety może pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia i redukcji ryzyka wielu chorób. Ponieważ świdośliwa w smaku jest podobna do znanej i lubianej u nas borówki amerykańskiej, sprawdziłem wartości odżywcze tych owoców.

Porównanie wartości odżywczych w 100 g świdośliwy i borówki amerykańskiej
składnik świdośliwa borówka
białko
0,85 mg 0,57 mg
błonnik
5,9 mg 2,4 mg
wapń
43 mg 6 mg
żelazo
1 mg 0,3 mg
magnez
24,4 mg 6 mg
potas
162,1 77 mg
witamina C
3,6 mg 9,7 mg
witamina B2
3,5 mg 0,1 mg

Jak widać świdośliwa ustępuje borówce jedynie, jeśli chodzi o zawartość witaminy C, choć 3,6 mg w 100 gramach owoców jest i tak dobrym wynikiem.

Jak wykorzystać świdośliwę w kuchni?

Świdośliwę można jeść na surowo lub wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych. Ja, od kiedy poznałem te owoce i uda mi się je kupić, dodaję je do sałatek owocowych, które moje dzieci uwielbiają, oraz wykorzystuję jako składnik ciast (np. do szybkiego ciasta na maślance), deserów, kompotów, koktajli i dań głównych. Świdośliwa idealnie pasuje do mięsa. Zrobiony z niej sos podaję z kurczakiem, wieprzowiną czy dziczyzną. Ten dodatek nadaje mięsu delikatną słodko-kwaśną nutę. Możesz oczywiście dodawać te owoce również do duszonych potraw mięsnych.

Mnie najbardziej cieszy, że owoce świdośliwy nadają się również do dżemów, konfitur, soków oraz syropów. Ponadto można je suszyć oraz mrozić, by cieszyć się ich smakiem i cennymi wartościami odżywczymi przez cały rok.

Ponieważ świdośliwa jest niewymagającą rośliną, łatwą w uprawie i mrozoodporną (wytrzymuje spadki temperatur nawet do -30°C), to dwa lata temu postanowiłem posadzić ją w tym roku w ogrodzie. Moje dzieci już się cieszą na myśl o dżemie z jej owoców. W tym roku moje krzewy powinny już wydać smaczne owoce. Warto bowiem wiedzieć, że roślina zaczyna tworzyć owoce po 2-4 latach od posadzenia, a pełne owocowanie osiąga po 5-7 latach.

Jak zrobić dżem ze świdośliwy?

Dżem ze świdośliw jest bardzo smaczny. Warto jednak wiedzieć, że jej owoce nie rozpadają się nawet gdy poddamy je dłuższej obróbce termicznej. Dlatego, jeśli lubisz dżemy o gładszej konsystencji, to możesz część lub całość przesmażonych owoców potraktować blenderem.

Wskazówka: po ugotowaniu składników możesz ostudź dżem, by sprawdzić jego gęstość. Jeśli przetwór będzie zbyt rzadki, to gotuj go przez kolejne 15-20 minut. Dopiero wtedy zapasteryzuj słoiki z dżemem.

Przepis: Dżem ze świdośliwy

Dżem z owoców świdośliwy jest pyszny. Świetnie smakuje podany do mięs i serów oraz jako dodatek do naleśników, pieczywa i ciast.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 700 g owoców świdośliwy
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówDojrzałe owoce świdośliwy dokładnie umyj. Cytrynę dokładnie umyj i sparz. Skórkę zetrzyj na najdrobniejszej tarce, a z owocu wyciśnij sok .
  2. GotowanieOwoce świdośliwy wrzuć do płaskiego garnka i podgrzewaj na małym ogniu lub małej mocy palnika. Gdy zaczną puszczać sok, dodaj cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystko podgrzewaj i mieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Składniki gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
  3. PasteryzowanieDoprowadzony do wrzenia dżem przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj je około 10 minut.

Czytaj też:
Ekspresowa sałatka z mango. Kilka prostych składników, a efekt jak z restauracji
Czytaj też:
Podsmaż jabłka i zalej je ciastem. Szarlotkę z patelni zrobią nawet dzieci