Ekspresowa sałatka z mango. Kilka prostych składników, a efekt jak z restauracji

Ekspresowa sałatka z mango. Kilka prostych składników, a efekt jak z restauracji

Dodano: 
Sałatka z mango i pomidorów
Sałatka z mango i pomidorów Źródło:Shutterstock / pada smith stockphoto
Tę sałatkę zrobisz w kwadrans. Wystarczy, że masz egzotyczne mango i zwykłe pomidorki koktajlowe. Do tego pikantny sos i prawdziwa uczta gotowa.

Jeśli lubisz mango i orzeźwiające, a zarazem pikantne smaki, ta sałatka z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle soczysta, aromatyczna, a prosty sos z dodatkiem chili idealnie przełamuje słodycz mango i kwaśność pomidorków.

Jak zrobić pikantną sałatkę z mango?

Sałatka zachwyca energetycznymi kolorami, bo to połączenie soczystego pomarańczu mango i wyrazistej czerwieni pomidorków koktajlowych. My do tego zestawu dorzuciliśmy jeszcze kolendrę, która idealnie komponuje się z mango. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz w ostateczności pominąć ten składnik. Najbardziej pracochłonnym elementem przepisu jest krojenie mango, reszta idzie jak z płatka, ale całość nie zajmie ci więcej, niż kwadrans.

Przepis: Sałatka z mango i pomidorów

Lekka i soczysta sałatka.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
223 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe mango
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 gałązki kolendry
  • 1 mała czerwona cebula

na sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówMango obierz i pokrój w kostkę, kolendrę posiekaj, cebulkę pokrój drobno, pomidorki na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj wszystko w misce.
  2. Robienie sosuWymieszaj na gładką emulsję wszystkie składniki na sos. Dodaj do sałatki i wymieszaj.

Jeśli lubisz bardzo ostre smaki, możesz dorzucić do sałatki dodatkowo posiekaną świeżą papryczkę chili. Jeśli z kolei nie chcesz bardzo pikantnej sałatki z mango, zmniejsz ilość sproszkowanego chili w sosie.

Skład sałatki możesz urozmaicić także chrupiącymi dodatkami. Sprawdzą się tu np. prażone orzechy włoskie albo prażone płatki migdałów.

Sałatka z mango świetnie pasuje do mięs z grilla (jest idealna do wołowiny oraz do kurczaka), ale można ją też podać z grzankami lub dobrym pieczywem na lekką kolację. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem mięsa, do tej z naszego przepisu możesz dorzucić pokrojone na kawałki grillowane piersi z kurczaka.

Jak łatwo obrać mango?

Sałatka z mango powinna być zrobiona z dojrzałych owoców. Wiele osób nie lubi obierać mango ze względu na mocno przylegającą do soczystego owocu pestkę. Aby łatwo obrać mango, po umyciu należy ściąć jak najgrubsze kawałki owoców z obu stron pestki. Miąższ wtedy najlepiej naciąć nożem na kształt kratki i ściąć ze skórki (patrz zdjęcie sałatki z mango). Dopiero wówczas zetnij z pestki resztę miąższu.

Czytaj też:
Wrzucam składniki do słoika i potrząsam. Ta sałatka z ogórków smakuje rewelacyjnie
Czytaj też:
Najlepsze sałatki na grilla. Sprawdzone przez nas przepisy