Jeśli lubisz mango i orzeźwiające, a zarazem pikantne smaki, ta sałatka z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle soczysta, aromatyczna, a prosty sos z dodatkiem chili idealnie przełamuje słodycz mango i kwaśność pomidorków.
Jak zrobić pikantną sałatkę z mango?
Sałatka zachwyca energetycznymi kolorami, bo to połączenie soczystego pomarańczu mango i wyrazistej czerwieni pomidorków koktajlowych. My do tego zestawu dorzuciliśmy jeszcze kolendrę, która idealnie komponuje się z mango. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz w ostateczności pominąć ten składnik. Najbardziej pracochłonnym elementem przepisu jest krojenie mango, reszta idzie jak z płatka, ale całość nie zajmie ci więcej, niż kwadrans.
Przepis: Sałatka z mango i pomidorów
Lekka i soczysta sałatka.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Fusion
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 223 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 dojrzałe mango
 - 300 g pomidorków koktajlowych
 - 4 gałązki kolendry
 - 1 mała czerwona cebula
 
na sos:
- 4 łyżki oliwy
 - 1,5 łyżki soku z cytryny
 - 1/2 łyżeczki miodu
 - 1/4 łyżeczki chili
 - sól
 
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówMango obierz i pokrój w kostkę, kolendrę posiekaj, cebulkę pokrój drobno, pomidorki na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj wszystko w misce.
 - Robienie sosuWymieszaj na gładką emulsję wszystkie składniki na sos. Dodaj do sałatki i wymieszaj.
 
Jeśli lubisz bardzo ostre smaki, możesz dorzucić do sałatki dodatkowo posiekaną świeżą papryczkę chili. Jeśli z kolei nie chcesz bardzo pikantnej sałatki z mango, zmniejsz ilość sproszkowanego chili w sosie.
Skład sałatki możesz urozmaicić także chrupiącymi dodatkami. Sprawdzą się tu np. prażone orzechy włoskie albo prażone płatki migdałów.
Sałatka z mango świetnie pasuje do mięs z grilla (jest idealna do wołowiny oraz do kurczaka), ale można ją też podać z grzankami lub dobrym pieczywem na lekką kolację. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem mięsa, do tej z naszego przepisu możesz dorzucić pokrojone na kawałki grillowane piersi z kurczaka.
Jak łatwo obrać mango?
Sałatka z mango powinna być zrobiona z dojrzałych owoców. Wiele osób nie lubi obierać mango ze względu na mocno przylegającą do soczystego owocu pestkę. Aby łatwo obrać mango, po umyciu należy ściąć jak najgrubsze kawałki owoców z obu stron pestki. Miąższ wtedy najlepiej naciąć nożem na kształt kratki i ściąć ze skórki (patrz zdjęcie sałatki z mango). Dopiero wówczas zetnij z pestki resztę miąższu.
Czytaj też:
Wrzucam składniki do słoika i potrząsam. Ta sałatka z ogórków smakuje rewelacyjnieCzytaj też:
Najlepsze sałatki na grilla. Sprawdzone przez nas przepisy
