Nie tylko do mięs i ryb. Odkryj wszechstronność rozmarynu, który podbije smak i aromat twoich potraw
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Nie tylko do mięs i ryb. Odkryj wszechstronność rozmarynu, który podbije smak i aromat twoich potraw

Dodano: 
Rozmaryn
Rozmaryn Źródło:Pixabay / monicore
Rozmaryn to zioło o przyjemnym smaku i aromacie. Tradycyjnie rozmaryn stosowany jest do mięs i ryb, ale doskonale smakują też słodkie przetwory i napoje z odrobiną rozmarynu. Sprawdź, jak stosować tę przyprawę.

Rozmaryn pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego. Jego smak i aromat jest doskonale wyczuwalny m.in. w potrawach kuchni włoskiej. Zioło to stanowi też ważny składnik mieszanki przypraw prowansalskich. Jako jedno z częściej stosowanych ziół, rozmaryn znajdziemy w przepisach na pieczone i duszone mięsa, ryby i dziczyznę oraz dania z grilla, a także niektóre dania jednogarnkowe. Zioło to można również stosować do przyprawiania warzyw, choćby pieczonych ziemniaków.

Warto wiedzieć, że stosowanie rozmarynu wpływa nie tylko na walory smakowe potraw, ale także ułatwia trawienie i redukuje wzdęcia po ich spożyciu. W Polsce rozmaryn tradycyjnie stosowany jest np. do przyprawiania drobiu, wieprzowiny, wołowiny, baraniny, jagnięciny i dziczyzny, dań z fasoli i grochu oraz potraw z kapusty. Po tę przyprawę na pewno warto sięgać, gdy przygotowujemy świąteczne dania. Dzięki temu potrawy nie tylko będą miały wyjątkowy smak i zapach, ale też szybciej i łatwiej je strawimy. Co ciekawe, rozmaryn to zioło o wielu innych, równie cennych właściwościach. Warto mieć go w kuchennej szafce lub na parapecie w sezonie infekcyjnym, bo pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu. Herbatka z rozmarynu polecana jest także jako sposób na szybkie rozgrzanie organizmu w chłodne dni.

Do czego wykorzystać rozmaryn w kuchni?

Suszony i świeży rozmaryn ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Ten wiecznie zielony krzew stosowany jest do przyprawiania oraz dekoracji różnych potraw i napojów (m.in. znajduje zastosowanie w przemyśle gorzelniczym, choćby do produkcji ginu). Rozmaryn można dodawać do potraw serwowanych na śniadanie, obiad i kolację. Przyprawa ta doskonale komponuje się ze smakiem dań głównych i dodatków np. domowego pieczywa oraz niektórych przetworów owocowych np. dżemu lub konfitury z moreli.

Z dobrodziejstw świeżego rozmarynu warto też korzystać, gdy szukamy sposobu na orzeźwienie w letnie upały. Wystarczy dodać świeży rozmaryn do wody z cytryną lub domowej lemoniady. Zimą rozmaryn może być dodawany do gorącej herbaty, grzanego wina i grzanego piwa. Świeżym i suszonym rozmarynem można również aromatyzować dodawaną do potraw na ciepło i na zimno oliwę lub olej rzepakowy oraz inne oleje roślinne.

Rozmaryn w potrawach na śniadanie

Jako dodatek do serów, wędlin i jajek doskonale smakuje domowy chleb z dodatkiem rozmarynu, oregano oraz tymianku. Rozmaryn można także stosować do wypieku domowych bułek. Ponadto smak rozmarynu dodaje charakteru różnym pastom kanapkowym np. paście twarogowej, jajecznej lub rybnej, a także wegańskim pastom z ciecierzycy, batatów i fasoli.

Z dodatkiem rozmarynu można upiec mięsny lub warzywny pasztet oraz domową wędlinę z szynki bądź schabu. To dużo lepsze i smaczniejsze rozwiązanie niż kupne wędliny.

Potrawy z rozmarynem na obiad

Rozmarynem można doprawiać zupy, mięsa, ryby, dania jednogarnkowe oraz sałatki. Wyjątkowy smak i aromat nadaje rozmaryn zupie grochowej i fasolowej, kapuśniakowi oraz zupie pomidorowej i ziemniaczanej. Z dodatkiem świeżego lub suszonego rozmarynu doskonale smakują np. bitki wieprzowe, gulasz drobiowy, gulasz wieprzowy, gulasz wołowy, zrazy zawijane, pieczeń rzymska, kotlety mielone oraz steki.

Rozmaryn podbija również smak dań warzywnych i dań mięsno warzywnych np. leczo, fasolki po bretońsku, sosu pomidorowego do spaghetti, risotto oraz różnych zapiekanek. Klasyką kuchni polskiej są ryby pieczone z rozmarynem np. pstrąg i sandacz oraz ziemniaki pieczone z rozmarynem.

Suszony rozmaryn można dodawać również do różnych surówek np. surówki z marchewki, kiszonej kapusty oraz buraków i czerwonej kapusty. Lekkie dania obiadowe z dodatkiem rozmarynu to np. pasztet z cukinii, sałatka grecka oraz sałatka z awokado, arbuzem, mieszanką sałat i szpinakiem. Rozmaryn można również dodać jako przyprawę do domowego kompotu np. z czerwonych owoców.

Przekąski z rozmarynem

Ciekawą propozycją na przekąskę są np. focaccia z rozmarynem, tortille z kurczakiem pieczonym z rozmarynem, paluszki z ciasta francuskiego posypane rozmarynem, tradycyjna pizza oraz pizza z ziemniakami i rozmarynem.

Pomysły na kolację smakującą rozmarynem

Rozmaryn można dodawać np. do serwowanych na kolację sałatek, twarogu, frittaty, tofu, pieczonych ryb, a także sałatek np. sałatki z pieczonym kurczakiem, brokułami, marchewką i papryką, sałatki ziemniaczanej i tart z różnymi nadzieniami. Wyśmienicie smakuje również masło rozmarynowe z czosnkiem, którym można smarować kanapki lub tosty.

Czytaj też:
Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto
Czytaj też:
Zaskocz swoich bliskich! To HIT w mojej kuchni. Zobacz, jak łatwo zrobisz pyszny włoski przysmak