Miksuję popularne ziarenka z oliwkami. Ta kremowa pasta znika z lodówki w jeden dzień

Miksuję popularne ziarenka z oliwkami. Ta kremowa pasta znika z lodówki w jeden dzień

Dodano: 
Pasta ze słonecznika i oliwek
Pasta ze słonecznika i oliwek Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Bardziej pożywna niż tapenada, a tak samo pyszna pasta na chleb to tylko 10 minut roboty. Gdy wstawiam ją do lodówki, szybko nie ma po niej śladu. Sama podchodzę z kawałkami chleba i wyjadam smarowidło ze słoika.

Kocham oliwki nie tylko za smak, ale także za świetne działanie. To jeden z najzdrowszych gotowych dodatków, który zapewnia cenne antyoksydanty i wspiera jelita. Gdy tylko mogę, dorzucam je do sałatek i past kanapkowych. W tym przepisie łączę ten produkt z pestkami słonecznika, dzięki czemu smarowidło zapewnia białko oraz jeszcze więcej witaminy E i składników mineralnych. Jest tak dobre, że wciąż dorabiam więcej.

Jak zrobić pastę ze słonecznika i oliwek?

Najlepiej wybrać do niej prawdziwe czarne oliwki o bordowym lub brązowym kolorze. Jeśli są jak smoła, to zwykle efekt barwienia związkami żelaza. Mają specyficzny posmak i ubogi aromat, dlatego rzadko używam ich w kuchni.

Słonecznika nie podprażam na patelni, jak ma to miejsce w większości receptur. Choć zyskuje wtedy apetyczne nuty, staje się suchy i trudny do zmiksowania. Zamiast tego trzymam go krótko w gorącej wodzie, która zmiękcza nasiona i sprawia, że w paście są bardziej kremowe.

Do mojego smarowidła nie dorzucam kaparów ani anchois. Oliwki już same w sobie są bardzo słone, więc z tymi składnikami może nie wszystkim smakować. Zapewnia wtedy pokaźną dawkę sodu, którego nadmiaru wiele osób unika z powodów zdrowotnych.

Pastę doprawiam nie tylko oregano, bo często dodaję tymianek albo rozmaryn. Bywa też, że łączę te zioła albo wymieniam na natkę pietruszki. Gdy mam w domu przyprawę włoską z suszonymi pomidorami i czosnkiem bez soli, zastępuję nią wszystkie te składniki.

Przepis: Pasta ze słonecznika i oliwek

Pełne smaku smarowidło do pieczywa z czarnych oliwek z czosnkiem i oregano

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
197 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g łuskanych nasion słonecznika
  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pestekZalej słonecznika gorącą wodą, by przykryła nasiona warstwą kilku centymetrów, po czym przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.
  2. Miksowanie pastyOsącz i przepłucz pestki wodą. Czosnek przeciśnij przez praskę, a oliwki odcedź. Przełóż słonecznik do malaksera albo miski i zmiksuj jak najdokładniej, dolewając sok z cytryny. Dołóż oliwki i czosnek, po czym zblenduj na pastę. Na koniec dodaj oliwę, oregano i pieprz do smaku.

Pasta ze słonecznika, oliwek i suszonych pomidorów

Mam jeszcze inną ulubioną wersję tapenady ze słonecznikiem. Oprócz czarnych lub zielonych oliwek biorę do niej suszone pomidory ze słoika. Ponieważ niektóre rodzaje mają wysoką zawartość sodu, szukam w sklepie tych niesolonych. Jeśli są w oleju, dokładnie go odsączam, żeby móc dolać więcej zdrowszej oliwy. Do smarowidła dodaję standardowe składniki, choć najczęściej zamieniam suche zioła na natkę pietruszki.

Czytaj też:
Odcedzam oliwki i blenduję je z 4 składnikami. 5 minut i czuję się, jak na wakacjach we Francji
Czytaj też:
W 5 minut robię zdrową pastę na chleb. Ten tani dodatek znika z lodówki szybciej niż myślisz