Ten czosnek smakuje sto razy lepiej niż surowy. Dodaję 2 składniki i robię obłędną pastę do chleba

Ten czosnek smakuje sto razy lepiej niż surowy. Dodaję 2 składniki i robię obłędną pastę do chleba

Dodano: 
Pieczony czosnek
Pieczony czosnek Źródło: Shutterstock / Mariusz S. Jurgielewicz
Taki czosnek mogę jeść łyżkami. Nie jest ostry, lecz łagodny i słodkawy. Uwielbiam jego głęboki aromat i kremową konsystencję. To wręcz idealna baza do past. Gdy piekę go z oliwą i miksuję z cytryną, nie potrzeba nic więcej.

Pieczony czosnek to mój ulubiony dodatek do dipów, sosów i zup. Przygotowuję go hurtowo i pakuję do słoiczków. W postaci całych ząbków czy pasty może stać nawet tydzień w lodówce, choć zwykle nie ma już po nim śladu.

Jak zrobić pastę z pieczonego czosnku?

To bardzo łatwy i bezwysiłkowy przepis. Główki czosnku, polane oliwą, wrzucam do piekarnika, i praktycznie nie wymagają już nadzoru. Potem dodaję sok z cytryny, blenduję i doprawiam.

W tym przepisie odcinam wierzchy z główek czosnku. Można też rozciąć je w poprzek na pół albo wstawić do pieca w całości, choć wtedy nie widać, że brązowieje środek.

Przepis: Pasta z pieczonego czosnku

Aromatyczne smarowidło do pieczywa na bazie karmelizowanych ząbków czosnku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
231 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych główek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie czosnkuOdkrój górne części z główek czosnku, włóż do żaroodpornego naczynia, posyp solą i polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35-45 minut i piecz, aż ząbki zrobią się złote i miękkie. Gdy przestygną, wyciśnij je albo podważ nożem po rozcięciu błonek.
  2. Miksowanie pastyCzosnek razem z oliwą zblenduj albo rozgnieć widelcem, po czym dopraw do smaku.

Co dodać do pasty z pieczonego czosnku?

W moim przepisie używam sporo oliwy, która jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Ten rodzaj oleju pasuje do czosnku najlepiej, ale nie wszyscy lubią jego intensywny i gorzki smak. W takiej sytuacji polecam spróbować delikatnej odmiany o owocowych nutach, oznaczanej na butelkach jako Gran Fruttato.

Smarowidło w wersji podstawowej można dosmaczyć suszonymi lub świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem, oregano, rozmarynem, majerankiem czy natką pietruszki. W ten sposób będzie nie tylko bardziej aromatyczne, ale też łatwiej strawne. Pasują tu także ostra papryka, sos sojowy czy ocet balsamiczny.

Pastę można przygotować także z typowymi śródziemnomorskimi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, oliwki czy kapary. Trzeba jednak pamiętać, że zawierają sporo soli, więc zwykle trzeba zmniejszyć jej ilość w przepisie.

Jak zrobić pieczony czosnek w ząbkach?

Obieranie surowego czosnku trwa dłużej niż tego pieczonego, ale to także świetny sposób na pastę. Ząbki trzeba posolić i zalać oliwą, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. Do naczynia żaroodpornego można dołożyć gałązki rozmarynu, które są stosunkowo odporne na wysoką temperaturę.

Czytaj też:
Sos czosnkowy z 4 składników idealny do pizzy, burrito, tortilli z kurczakiem i wielu innych potraw
Czytaj też:
Jak zrobić pieczywo czosnkowe lepsze niż z Pizza Hut? Czas ma tu wielkie znaczenie