Obkładam mięso plasterkami tego owocu i raz-dwa robi się miękkie. Ta marynata zasługuje na medal

Obkładam mięso plasterkami tego owocu i raz-dwa robi się miękkie. Ta marynata zasługuje na medal

Dodano: 
Mięso obłożone plasterkami kiwi
Mięso obłożone plasterkami kiwi Źródło: Shutterstock / Yuliya Kirillova
Marynowanie mięsa przed pieczeniem czy smażeniem to zabieg, który kruszy włókna mięśniowe i dodaje im smaku. Marynować możemy w różnych składnikach. Ja jednak najbardziej cenię te naturalne, bo płyną z nich same korzyści.

W zasadzie każde mięso przed przyrządzeniem można i warto zamarynować. Jeśli jest delikatne, marynata podniesie jego smak. A gdy mięso jest twarde i włókniste, za sprawą marynaty można je skruszyć i zmiękczyć. By osiągnąć powyższe efekty w marynacie warto połączyć kilka składników, m.in.: zmiękczające i aromatyzujące. Ja jakiś czas temu odkryłam doskonałe działanie popularnego owocu. Potrafi on nie tylko skruszyć mięso, ale też sprawić, że po upieczeniu będzie miało przyjemny, orzeźwiający smak.

W jaki sposób marynata zmiękcza mięso?

Zmiękczające działanie marynaty, to efekt przede wszystkim kwaśnych składników. Należą do nich np. ocet, wino, sok z cytryny czy jogurt. Zawarty w nich kwas rozkłada strukturę białek mięsa, w wyniku czego robią się bardziej miękkie i kruche.

Na białka mięsa krusząco działają też enzymy. Naturalne występują one w niektórych owocach, np. w kiwi. Rozkładają białka mięsa, co sprawia, że mięso dość szybko mięknie. Do marynaty zwykle dodaje się też sól, która także rozluźnia białka mięsa.

Jak zmiękczyć mięso plasterkami kiwi?

Kiwi to jeden z owoców, który zawiera enzym rozkładający białko. Wystarczy więc obłożyć nim mięso przeznaczone do pieczenia czy smażenia i odstawić na kilka godzin, by stało się kruche i delikatne. Czas marynowania mięsa w plastrach kiwi to mniej więcej 3-4 godziny. Podobne działanie do owocu kiwi wykazują też: świeży ananas, mango i papaja. Ich plastrami lub świeżym sokiem można więc zastąpić plasterki kiwi.

Marynowanie mięs – kilka wskazówek

Do marynaty warto dodać nie tylko składniki zmiękczające mięso, ale też te dodające mu smaku i soczystości. Są to: sól i inne przyprawy, a także zioła i olej. A oto cenne wskazówki, które warto wziąć pod uwagę przy marynowaniu mięs.

  • Jeśli marynata zawiera kwaśny składnik, nie należy trzymać w niej mięsa zbyt długo. A to dlatego, że powierzchnia mięsa zrobi się zbyt mocno „ścięta”.
  • Na czas marynowania, mięso należy odstawić w chłodne miejsce, np. do lodówki. Trzeba jednak pamiętać, by przed pieczeniem nieco je ocieplić. Należy więc wyjąć je z lodówki na 30-60 minut przed przyrządzaniem, a wtedy nie stwardnieje w wyniku zbyt gwałtownej zmiany temperatury.
  • Dodatek tłuszczu do marynaty nie tylko nawilża mięso, ale też podnosi jego smak i aromat. To dlatego, że w tłuszczu doskonale rozpuszczają się aromaty zawarte np. w ziołach.

Czytaj też:
Marynuję mięso w płynie z dodatkiem ziół. Sąsiadka zaskoczyła mnie tym genialnym patentem
Czytaj też:
Tak zamarynowane kotlety schabowe rozpływają się w ustach. To mój patent na soczyste i kruche mięso

Źródło: smaki.pl