Marynowanie mięsa przed pieczeniem czy smażeniem ma na celu jego zmiękczenie, skruszenie i nadanie mu aromatu. Dlatego marynatę zwykle robi się z kilku składników. Wśród nich jest zazwyczaj kwaśny produkt, a także oliwa, zioła i przyprawy. Moja sąsiadka jednak o wiele prościej przygotowuje marynatę. Robi ją z mleka i ziół, a mięso wychodzi aksamitne i pełne smaku.
Co daje mięsu marynata z mleka i ziół?
Do tej pory spotkałam się z marynatą składającą się z mleka i cebuli, bo w takiej mieszance moja mama marynuje schab na kotlety. Jednak połączenie mleka ze świeżymi ziołami też jest bardzo udane i skuteczne. Mleko łagodzi smak mięsa i nadaje mu aksamitności, zioła zaś poprawiają aromat potrawy. Co więcej, zawarty w mleku tłuszcz sprawia, że z ziół łatwiej uwalniają się aromaty.
By marynata spełniła swoją rolę, mięso powinno w niej postać przynajmniej 2 godziny. Dobrze jest jednak pozostawić mięso w marynacie na 6-8 godzin, a nawet na dobę. W tym czasie składniki marynaty na wskroś przenikną mięsne struktury
Jak zrobić delikatne, smażone mięso?
Smażone mięso będzie delikatne, gdy wcześniej zamarynuje się je w mleku. Można do niego dorzucić zioła, które dodadzą mięsu przyjemnego aromatu. W ten sposób moja sąsiadka przyrządziła smażony filet z indyka. I muszę przyznać, że pierwszy raz jadłam tak delikatne i soczyste mięso z indyka.
Przepis: Smażony indyk z mlecznej marynaty
Smażona pierś indycza marynowana w mleku i ziołach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 800 g mięsa z piersi indyczej
- 1,5 szklanki tłustego mleka
- pól pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaMięso opłucz, osusz, pokrój w większą kostkę. Oprósz je solą i pieprzem, umieść w misce, zalej mlekiem, posyp posiekanymi ziołami. Miskę z mięsem przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2-8 godzin do lodówki.
- Smażenie mięsaMięso osącz z marynaty. Na patelni rozgrzej olej, wsyp mięso i smaż je na średnim ogniu, często mieszając. Gdy mięso lekko się zrumieni, dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i trochę papryki. Całość smaż jeszcze kilka minut, by mięso nabrało przyjemnego aromatu. Podawaj je np. z ryżem lub jako dodatek do tortilli.
W czym jeszcze warto zamarynować mięso?
Zamiast w mleku, mięso możecie zamarynować w mlecznych napojach fermentowanych. Należą do nich m.in.: kefir, maślanka, jogurt naturalny. Zawarty w nich naturalny kwas mlekowy doskonale kruszy mięso i nadaje mu wyrazistego, lekko kwaśnego smaku.
Czytaj też:
Tak zamarynowane kotlety schabowe rozpływają się w ustach. To mój patent na soczyste i kruche mięsoCzytaj też:
Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach