Marynuję mięso w płynie z dodatkiem ziół. Sąsiadka zaskoczyła mnie tym genialnym patentem

Marynuję mięso w płynie z dodatkiem ziół. Sąsiadka zaskoczyła mnie tym genialnym patentem

Dodano: 
Marynowanie mięsa w mleku
Marynowanie mięsa w mleku Źródło: Shutterstock / AkaciaArt
Marynowanie mięsa przed pieczeniem jest popularne i bardzo przydatne. Czasem jednak nie mamy pomysłu, z czego przygotować marynatę. Ostatnio swoim patentem zaskoczyła mnie moja sąsiadka. Jej marynata jest taka prosta, a taka skuteczna.

Marynowanie mięsa przed pieczeniem czy smażeniem ma na celu jego zmiękczenie, skruszenie i nadanie mu aromatu. Dlatego marynatę zwykle robi się z kilku składników. Wśród nich jest zazwyczaj kwaśny produkt, a także oliwa, zioła i przyprawy. Moja sąsiadka jednak o wiele prościej przygotowuje marynatę. Robi ją z mleka i ziół, a mięso wychodzi aksamitne i pełne smaku.

Co daje mięsu marynata z mleka i ziół?

Do tej pory spotkałam się z marynatą składającą się z mleka i cebuli, bo w takiej mieszance moja mama marynuje schab na kotlety. Jednak połączenie mleka ze świeżymi ziołami też jest bardzo udane i skuteczne. Mleko łagodzi smak mięsa i nadaje mu aksamitności, zioła zaś poprawiają aromat potrawy. Co więcej, zawarty w mleku tłuszcz sprawia, że z ziół łatwiej uwalniają się aromaty.

By marynata spełniła swoją rolę, mięso powinno w niej postać przynajmniej 2 godziny. Dobrze jest jednak pozostawić mięso w marynacie na 6-8 godzin, a nawet na dobę. W tym czasie składniki marynaty na wskroś przenikną mięsne struktury

Jak zrobić delikatne, smażone mięso?

Smażone mięso będzie delikatne, gdy wcześniej zamarynuje się je w mleku. Można do niego dorzucić zioła, które dodadzą mięsu przyjemnego aromatu. W ten sposób moja sąsiadka przyrządziła smażony filet z indyka. I muszę przyznać, że pierwszy raz jadłam tak delikatne i soczyste mięso z indyka.

Przepis: Smażony indyk z mlecznej marynaty

Smażona pierś indycza marynowana w mleku i ziołach

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g mięsa z piersi indyczej
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • pól pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaMięso opłucz, osusz, pokrój w większą kostkę. Oprósz je solą i pieprzem, umieść w misce, zalej mlekiem, posyp posiekanymi ziołami. Miskę z mięsem przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2-8 godzin do lodówki.
  2. Smażenie mięsaMięso osącz z marynaty. Na patelni rozgrzej olej, wsyp mięso i smaż je  na średnim ogniu, często mieszając. Gdy mięso lekko się zrumieni, dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i trochę papryki. Całość smaż jeszcze kilka minut, by mięso nabrało przyjemnego aromatu. Podawaj je np. z ryżem lub jako dodatek do tortilli.

W czym jeszcze warto zamarynować mięso?

Zamiast w mleku, mięso możecie zamarynować w mlecznych napojach fermentowanych. Należą do nich m.in.: kefir, maślanka, jogurt naturalny. Zawarty w nich naturalny kwas mlekowy doskonale kruszy mięso i nadaje mu wyrazistego, lekko kwaśnego smaku.

Czytaj też:
Tak zamarynowane kotlety schabowe rozpływają się w ustach. To mój patent na soczyste i kruche mięso
Czytaj też:
Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Źródło: smaki.pl