Zmielone czy w całości? Jedna z wersji siemienia lnianego ma sporą przewagę

Zmielone czy w całości? Jedna z wersji siemienia lnianego ma sporą przewagę

Dodano: 
Siemię lniane
Siemię lniane Źródło: Shutterstock / Olivka888
ZmieIone czy w całości? Które siemię lniane wybrać? To pytanie zadaje sobie wiele osób przed sięgnięciem po zdrowe ziarenka. Odpowiedź wcale nie jest oczywista.

Siemię lniane znane jest ze swoich licznych właściwości zdrowotnych i włączenie go do diety jest bardzo dobrym pomysłem. Nasiona lnu obfitują m.in. w regulujący pracę układu pokarmowego błonnik, niezbędne dla zdrowia serca i układu nerwowego kwasy omega-3 oraz lignany, które pomagają regulować gospodarkę hormonalną, obniżają poziom cholesterolu i mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. W siemieniu lnianym zawarte są także witaminy z grupy B, witamina E i K oraz pierwiastki takie jak magnez, fosfor, cynk i żelazo. Jak najlepiej skorzystać z tej prozdrowotnej mieszanki? Jakiś czas temu zadałam sobie to pytanie i już wiem, czy lepiej jest kupić je mielone czy w całości.

Jakie siemię lniane wybrać?

Aby na tak postawione pytanie uzyskać trafną odpowiedź, warto przeanalizować wady i zalety obu form nasion lnu. Mielona wersja niewątpliwie będzie wygodna w użyciu, bo np. sporządzenie z niej dobroczynnego kleiku zajmie dosłownie chwilę. Składniki odżywcze zawarte w siemieniu lnianym też staną się łatwiej przyswajalne dla organizmu, bo układ trawienny nie będzie musiał „radzić sobie” z otoczką, która trzyma je wewnątrz ziaren. Niestety w takiej wersji nasion lnu będzie mniej błonnika. Co więcej, kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na utlenianie. Po zmieleniu będą zatem ulegać stopniowej degradacji. Możesz ten proces spowolnić poprzez przechowywanie produktu w szczelnych pojemnikach, ale sprawne spożycie zmielonych ziaren wciąż będzie wskazane.

Wybierając siemię lniane w całości, problem utraty cennych składników odżywczych zejdzie na dalszy plan. W tej postaci produkt jest bardziej odporny na procesy utleniania i zachowuje swoje właściwości na dłużej. Jednocześnie jest też niestety trudniejszy do strawienia, a jego jedzenie wymaga uważności. Jednak to właśnie na tę wersję zdrowych ziaren lepiej się zdecydować. Po zmieleniu przed spożyciem wyciągniemy z niego to, co najlepsze. Z tym zadaniem bez trudu poradzi sobie młynek do kawy lub dobry blender.

Jak spożywać nasiona lnu?

Siemię lniane to świetny dodatek do śniadaniowej owsianki, który sprawi, że stanie się ona bardziej kremowa. O te zdrowe ziarna możesz też wzbogacać jogurty, koktajle i ciasta. Ta ostatnia opcja niezwykle często wykorzystywana jest przez osoby eliminujące z diety jajka. Zmielone nasiona lnu po zalaniu gorącą wodą pęcznieją, tworząc kleik, który — podobnie jak jajko — ułatwia łączenie składników w masach na kluski, omlety, naleśniki, placki i desery z piekarnika. Siemieniem lnianym niezmielonym możesz natomiast śmiało posypywać sałatki i kanapami z pastami warzywnymi i pasztetami.

Czytaj też:
Owsianka z tymi drobinkami pozwala pozbyć się oponki. Wystarczy dodać dwie łyżki
Czytaj też:
Ten napój przyspieszy odchudzanie, jak mało co. Łyżka popularnego składnika zdziała cuda

Źródło: Smaki.pl