Wiele osób popełnia ten błąd przy smażeniu mięsa mielonego. Ma kolosalne znaczenie dla smaku

Wiele osób popełnia ten błąd przy smażeniu mięsa mielonego. Ma kolosalne znaczenie dla smaku

Dodano: 
Mięso mielone
Mięso mielone Źródło: Shutterstock / Goskova Tatiana
Mięso mielone może być podstawą wielu potraw, nie tylko tradycyjnych kotletów. Smażone mięso mielone to baza pysznych sosów oraz zapiekanek, ale robiąc je, trzeba pamiętać o jednej, kluczowej zasadzie.

Smażenie mięsa mielonego może wydawać się banalną czynnością. W zasadzie taką jest, jednak łatwo jest popełnić tu jeden błąd, który znacząco pogorszy smak i konsystencję mięsa. To ważne, jeśli mięso mielone ma być składnikiem sosów do makaronów czy aromatycznych zapiekanek.

Jak smażyć mięso mielone? Tej rzeczy nigdy nie rób

Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne mięso mielone to mięso pakowane. Jest ułożone w charakterystycznych porcjach na podkładzie absorbującym nadmiar wilgoci. Zdarzyło ci się wrzucić na patelnię bezpośrednio z opakowania całą porcję mięsa? To właśnie błąd, o którym mowa. Zimne mięso wrzucone na patelnię w dużej ilości natychmiast schłodzi tłuszcz i samą patelnię. Mięso szybko puści soki i zamiast się smażyć, będzie się gotować. Nie o to tu chodzi, bo to smażenie sprawia, że mięso jest aromatyczne i smaczne.

Jak to zrobić dobrze? Przede wszystkim należy rozdrobnić zbitą porcję mięsa z opakowania i najlepiej wykładać je na patelnię nie w całości, a partiami. Dzięki temu mięso idealnie się usmaży, niezależnie od jego przeznaczenia i dodatków oraz przypraw, jakie wykorzystasz, aby nadać smaku swojej potrawie.

Ta sama zasada obowiązuje przy smażeniu każdego mięsa mielonego: drobiowego, wołowego, wieprzowego oraz mieszanek tych mięs.

Do czego można wykorzystać smażone mięso mielone?

Smażone mięso mielone jest przede wszystkim bazą pysznych i sycących sosów do makaronów. Sosu do makaronu po bolońsku, sosu do makaronu z mięsem, pieczarkami i passatą pomidorową, sosu z mięsem, śmietaną i dużą ilością sera. Przesmażone mięso mielone można wykorzystać do zrobienia farszów (np. do nadziewania warzyw takich jak papryka, cebula czy bakłażan), ale też do wszelkiego rodzaju zapiekanek, czy to z makaronem, czy to z ziemniakami, czy z ryżem.

Czytaj też:
Do smażenia boczku dodaj łyżkę tego produktu. To patent, który stosuje zawodowy kucharz
Czytaj też:
Przy smażeniu grzybów warto stosować tę zasadę. Wielu Polaków popełnia prosty błąd

Źródło: smaki.pl