Ta ryba w kuchni staropolskiej miała szczególne miejsce. Warto o niej pamiętaj szczególnie na diecie

Ta ryba w kuchni staropolskiej miała szczególne miejsce. Warto o niej pamiętaj szczególnie na diecie

Dodano: 
Pstrąg
Pstrąg Źródło: Pixabay / PublicDomainPictures
Tę zdrową rybę, którą możesz jeść nawet na diecie, znajdziesz w niemal każdym sklepie. Kiedyś w Polsce podawana była często, teraz jest już zapomniana. Możesz to zmienić i wesprzeć swoje zdrowie.

Jedzenie ryb niesie za sobą wiele korzyści. Ta grupa produktów spożywczych obfituje w cenne dla zdrowia człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B czy pierwiastki takie jak selen, mangan lub jod (przede wszystkim w przypadku ryb morskich). Mięso ryb często jest też dobrym źródłem białka. Tak jest w przypadku pstrąga, na którego szczególną uwagę zwrócić powinny osoby zainteresowane zrzuceniem nadmiarowych kilogramów.

Rola w kuchni i pochodzenie pstrąga

Pstrąg stanowił ważny element kuchni staropolskiej przede wszystkim ze względu na dostępność. Ryba z rodziny łososiowatych naturalnie występowała w chłodnych, czystych wodach rzek i jezior, przez co zamożne grupy społeczne pozwalały sobie na jej spożywanie dość często. Ceniono ją zwłaszcza za delikatność mięsa i jego bogaty smak.

Obecnie pstrąg pozostaje rybą uniwersalną, którą możesz przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno po upieczeniu w folii, jak i ugrillowaniu czy ugotowaniu na parze, a pasują do niego w zasadzie dowolne warzywa czy kasze. Niestety mimo licznych zalet dla zdrowa ryba ta często przegrywa w starciu z tanią pangą czy tilapią. Dowiedz się, dlaczego tilapia to zły wybór i czemu jest gorsza nawet od pangi. Tymczasem jedzenie pstrąga ma tyle korzyści, że warto pamiętać o jej rybie i jeść ją regularnie.

Zalety pstrąga są ogromne

Pod nazwą handlową pstrąg mogą kryć się różne gatunki tej zdrowej ryby. Najbardziej znane to pstrąg tęczowy, pstrąg jeziorowy oraz pstrąg potokowy. Ten ostatni uznawany jest za najszlachetniejszy. Jednocześnie w sklepach dostępne są przede wszystkim pstrągi tęczowe, pochodzące z hodowli. Pomimo obaw związanych ze sposobem ich pozyskania, z punktu widzenia żywienia są one równie wartościowe co pstrągi dzikie.

Jedna porcja pstrąga, czyli 200 g dostarczy zaledwie 238 kcal i niemal 40 g białka. Jest to zatem bardzo dobra ryba dla osób na diecie redukcyjnej. We wspomnianej porcji dostarczysz też 8,6 µg witaminy B1231,8 µg witaminy D. Pokrywa to odpowiednio 344% i 159% dziennego zapotrzebowania na te składniki, pozwoli m.in. zadbać o układ krążenia i usprawnić metabolizm tłuszczy. Pstrąg to także dobre źródło selenu – pierwiastka, który odpowiada za zdrowie tarczycy (47,2 µg/ 200 g, 86% RWS). Hormony wydzielane przez ten organ także mają wpływ na naszą masę ciała.

Z punktu widzenia odchudzania dużą zaletą pstrąga będzie jeszcze zawartość astaksantyny, związku chemicznego nadającego mięsu ryby charakterystycznego lekko pomarańczowego koloru. W 100 g pstrąga jest jej aż 0,072 mg, a świetnie przyspiesza metabolizm oraz pomaga zneutralizować szkodliwe produkty przemiany materii m.in. wolne rodniki. Warto zatem posłuchać zaleceń dietetyków i sięgać po zdrową rybę do dwóch razy w tygodniu. Nasze zdrowe tylko na tym zyska.

Czytaj też:
To jedna z najlepszych ryb w Polsce. Jest smaczna i zdrowa, a tak rzadko ją jemy
Czytaj też:
To jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb na świecie. Niestety ma też dużą wadę

Źródło: Smaki.pl