Jak podaje GIS, w badaniach stwierdzono, migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z zestawu siedmiu przyborów kuchennych (wśród nich jest m.in. łyżka do zupy czy szpatułka do smażenia). Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności. Wykazują między innymi działanie rakotwórcze.
Szkodliwe substancje w przyborach kuchennych
GIS podał w komunikacie szczegóły wycofywanego ze sprzedaży produktu:
- Nazwa produktu: Zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach
- Kod produktu: NB100901
- Kod kreskowy: 5903148928302
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Producent: AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon, Hong Kong
- Importer: Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów
Jak przekazał dystrybutor w Polsce, produkt już został wycofany ze sprzedaży. Warto jednak zwrócić uwagę, czy nie masz tych akcesoriów kuchennych w domu.
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowych aminy aromatyczne (PAAs) to związki, które mają działanie rakotwórcze. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są powszechnie stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych tworzyw sztucznych, barwników i klejów. To surowce, które wykorzystuje się w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jak przedostają się do żywności? Określone reakcje chemiczne powodują, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności. Jeśli dzieje się w to w ilościach przekraczających dopuszczalne limity, staje się niebezpieczne dla zdrowia.
Czytaj też:
Fatalne wyniki kontroli oliwy z oliwek. Inspektorzy mówią o niedopuszczalnych wadachCzytaj też:
Ile robaków jest w suszonych grzybach z polskich sklepów? Wyniki badań są jednoznaczne