Te przybory kuchenne mogą być groźne dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takich w domu

Te przybory kuchenne mogą być groźne dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takich w domu

Dodano: 
Różne akcesoria kuchenne
Różne akcesoria kuchenne Źródło: Shutterstock / Butus
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) informuje o wycofaniu z rynku zestawu przyborów kuchennych. Jeśli masz takie w domu – nie używaj ich do przyrządzania jedzenia.

Jak podaje GIS, w badaniach stwierdzono, migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z zestawu siedmiu przyborów kuchennych (wśród nich jest m.in. łyżka do zupy czy szpatułka do smażenia). Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności. Wykazują między innymi działanie rakotwórcze.

Szkodliwe substancje w przyborach kuchennych

GIS podał w komunikacie szczegóły wycofywanego ze sprzedaży produktu:

  • Nazwa produktu: Zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach
  • Kod produktu: NB100901
  • Kod kreskowy: 5903148928302
  • Kraj pochodzenia: Chiny
  • Producent: AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon, Hong Kong
  • Importer: Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów

Wycofany produkt

Jak przekazał dystrybutor w Polsce, produkt już został wycofany ze sprzedaży. Warto jednak zwrócić uwagę, czy nie masz tych akcesoriów kuchennych w domu.

Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowych aminy aromatyczne (PAAs) to związki, które mają działanie rakotwórcze. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są powszechnie stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych tworzyw sztucznych, barwników i klejów. To surowce, które wykorzystuje się w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jak przedostają się do żywności? Określone reakcje chemiczne powodują, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności. Jeśli dzieje się w to w ilościach przekraczających dopuszczalne limity, staje się niebezpieczne dla zdrowia.

Czytaj też:
Fatalne wyniki kontroli oliwy z oliwek. Inspektorzy mówią o niedopuszczalnych wadach
Czytaj też:
Ile robaków jest w suszonych grzybach z polskich sklepów? Wyniki badań są jednoznaczne

Źródło: smaki.pl, GIS