Ile pestycydów jest w papryce w proszku? Wyniki testu mogą szokować

Ile pestycydów jest w papryce w proszku? Wyniki testu mogą szokować

Dodano: 
Papryka w proszku
Papryka w proszku Źródło:Shutterstock / Veronika Idiyat
W jednej partii papryki w proszku testerzy znaleźli aż pozostałości aż 23 różne pestycydy. Badania popularnej przyprawy przeprowadzili eksperci z Niemiec.

Wyniki badań papryki w proszku opublikował niemiecki serwis ÖKO-TEST. Do laboratorium zostały przekazane 33 papryki w proszku kupione w sklepach. Dobra wiadomość jest taka, że 14 partii przyprawy uzyskało wynik bardzo dobry. Jednak są też niepokojące wnioski. Rekordzistka miała w składzie pozostałości 23 różnych pestycydów, w papryce wykryto także substancje zakazane na terenie Unii Europejskiej (produkty importowane mogą legalnie zawierać takie substancje).

Pestycydy w papryce w proszku

Jak podkreślają autorzy opracowania, papryka należy do przypraw uniwersalnych i najbardziej popularnych. To także jedna z przypraw najbardziej zanieczyszczonych pestycydami, co wielokrotnie wykazywały oficjalne kontrole żywności.

W papryce znaleziono m.in. groźne dla zdrowia herbicydy. To m.in. glufosynat. Redakcja ÖKO-TEST określiła jego poziom w testowanych przyprawach jako skandaliczny. „Europejska Agencja Chemikaliów ECHA klasyfikuje tę substancję jako działającą szkodliwie na rozrodczość w kategorii 1B. Oznacza to, że podejrzewa się, że może wpływać na płodność człowieka i działać szkodliwie na nienarodzone dziecko. Nie bez powodu stosowanie środka chwastobójczego zostało zakazane na europejskich polach od 2019 roku” – podkreślono. Wśród badanych przypraw 14 papryk w proszku było tak mocno zanieczyszczonych pozostałościami różnych pestycydów, że – jak to określono – nie przeszło testu.

Chińska papryka z pestycydami

Okazało się, że w przypadku papryki w proszku, nie zawsze jest łatwo jednoznacznie określić kraj pochodzenia, ponieważ część przypraw to mieszanki różnych. Okazało się jednak, że papryka w proszku z zauważalną zawartością glufosynatu tylko częściowo pochodzi z Europy. Najczęściej wymienianym przez producentów źródłem były Chiny, a daleko w tyle Hiszpania, Peru i Brazylia. Jak podaje ÖKO-TEST, to Chiny są głównym dostawcą papryki w proszku, a opryskiwanie pól glufosynatem jest tam legalne. „Zarówno my, jak i wiele organizacji pozarządowych od lat krytykujemy te podwójne standardy” – podsumowano. Autorzy raportu uważają, że część testowanych przez nich przypraw w ogóle nie powinna znaleźć się w sprzedaży.

Czytaj też:
Wiemy, w których pomidorach jest najwięcej pestycydów. Sprzedaje je znana sieć
Czytaj też:
Truskawki na czele „parszywej dwunastki”. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów

Źródło: oekotest.de