Truskawki na czele „parszywej dwunastki”. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów

Truskawki na czele „parszywej dwunastki”. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów

Dodano: 
Truskawki
Truskawki Źródło:Shutterstock / Dusan Petkovic
Jest doroczny raport dotyczący owoców i warzyw, w których jest najwięcej pestycydów. To słynna już i budząca wiele kontrowersji amerykańska „parszywa dwunastka”. Zestawienie otwierają truskawki, ale na liście są też szpinak i jabłka.

Zestawienie co roku przygotowują eksperci z Environmental Working Group (Grupa Robocza ds. Środowiska, która zajmuje się kwestiami ochrony środowiska i zdrowia), którzy opracowują specjalne przewodniki dla amerykańskich konsumentów. „Parszywa dwunastka” lub inaczej „brudna dwunastka” to lista warzyw i owoców, w których stwierdzono największą ilość groźnych dla zdrowia pestycydów.

Parszywa dwunastka – te produkty mają najwięcej pestycydów

Lista owoców i warzyw, w których wykryto najwięcej pozostałości szkodliwych dla zdrowia pestycydów, jest aktualizowana co roku. Jej autorzy tłumaczą jednocześnie, że nie chodzi o to, aby unikać tych owoców i warzyw, ale sięgać po produkty ze sprawdzonych źródeł i w miarę możliwości – po te z upraw ekologicznych. Od lat listę otwierają truskawki. Oto cała „parszywa dwunastka”:

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż
  4. winogrona
  5. brzoskwinie
  6. gruszki
  7. nektarynki
  8. jabłka
  9. ostre papryczki
  10. wiśnie
  11. borówki
  12. zielona fasolka.

Dlaczego obecność pestycydów w produktach, które trafiają do sklepów, powinna być dla konsumentów istotna? Autorzy raportu przypominają, że pestycydy powiązano m.in. z przedwczesnymi porodami, wadami wrodzonymi, chorobami serca i nowotworami.

Jakie warzywa i owoce mają najmniej pestycydów?

Eksperci na pocieszenie dają też listę, którą nazwali "czystą piętnastką". To z kolei produkty, które najlepiej wypadły w testach. To awokado, kukurydza, ananasy, cebula, papaja, ale też mrożony groszek, szparagi, melony, kiwi, kapusta, arbuzy, grzyby, mango, słodkie ziemniaki i marchewka.

Dlaczego pestycydy są w warzywach i owocach?

Pestycydy to substancje, które służą do ochrony roślin uprawnych przed różnego rodzaju szkodnikami. Teoretycznie nie powinny być groźne dla zdrowia, jednak zdarza się, że ich resztki pozostają w produktach, które trafiają do sklepów. Specjaliści podkreślają, że do zanieczyszczenia warzyw i owoców dochodzi z powodu łamania przepisów. Raport „parszywa dwunastka” dotyczy produktów sprzedawanych i kontrolowanych w Stanach Zjednoczonych. W Unii Europejskiej stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów, zgodnie z założeniami, ma być ograniczone do 2030 roku.

Czytaj też:
Śmietana w lodach to zwykły blef. Szokujący raport po kontroli gastronomii
Czytaj też:
To najlepsze polskie kiełbasy. Zwróć uwagę na oznaczenia

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: CNN Health, ewg.org