Biedronka znowu to zrobiła. Darmowe jajka przed Wielkanocą

Biedronka znowu to zrobiła. Darmowe jajka przed Wielkanocą

Dodano: 
Jajka w wytłoczkach
Jajka w wytłoczkach Źródło:Unsplash
W ostatnim tygodniu przed Wielkanocą można zrobić zapas jajek za grosze. Znana sieć proponuje po raz kolejny darmowe jajka. W Biedronce można dostać aż 20 jaj gratis.

Darmowe jajka w Biedronce to oferta 1+1 gratis. Obowiązuje jednak tylko przez jeden dzień, dlatego jeśli planujesz zakupy świąteczne, warto sobie zapisać tę datę: to środa 27 marca.

Jak dostać darmowe jajka w Biedronce?

Promocja dotyczy konkretnego produktu – jaj z chowu ściółkowego Moja Kurka, rozmiar M, pakowane po 20 sztuk. Do każdego takiego opakowania Biedronka dorzuca drugie gratis. To oznacza, że jedno jajko wychodzi w cenie po 40 groszy (7,99 zł za jedno opakowanie, gdzie regularna cena to 15,99 zł).

Aby skorzystać z oferty trzeba mieć kartę Moja Biedronka (kartę można wyrobić za darmo w każdym sklepie). Limit na kartę to 2 opakowania jajek. Sieć zastrzega, że gratisowe jajka są dostępne do wyczerpania zapasów.

Jak przechowywać jajka?

Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas zachowają świeżość na dłużej (nawet 5 tygodni). Nie jest to jednak konieczne, jeśli np. nie masz tyle miejsca w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, że poza lodówką czas bezpiecznego przechowywania jaj się skraca. W temperaturze do 20 stopni Celsjusza to ok. 3 tygodnie, jeśli jest cieplej, należy przyjąć, że tylko tydzień. Jeśli więc zamierzasz zużyć wszystkie jaja w święta wielkanocne, nie ma konieczności trzymania ich w lodówce.

Jeśli nie zużyjesz wszystkich jajek, są dwie metody, aby zachować je na dłużej, jeśli kończy się ich data przydatności. Po pierwsze ugotować – gotowane, nieobrane (i nieuszkodzone) jajka można przechowywać w lodówce tydzień. Po drugie – surowe jajka można także zamrozić. Nie mrozi się jednak jaj w skorupkach. Można roztrzepać białka z żółtkami, albo mrozić osobno białka i żółtka. Surowe jaja można mrozić np. w woreczkach strunowych przeznaczonych do mrożenia żywności.

Czytaj też:
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Poznaj symbolikę tradycyjnie święconych pokarmów
Czytaj też:
Robię je w pół godziny, a efekt zachwyca. Te jajka faszerowane są u mnie wielkanocnym hitem

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Biedronka