Robię je w pół godziny, a efekt zachwyca. Te jajka faszerowane są u mnie wielkanocnym hitem
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Robię je w pół godziny, a efekt zachwyca. Te jajka faszerowane są u mnie wielkanocnym hitem

Dodano: 
Różowe jajka faszerowane
Różowe jajka faszerowane Źródło:Shutterstock / OlgaBombologna
Jajka faszerowane to potrawa prosta i smaczna. Może też być bardzo efektowna, jeśli tak, jak ja, zabarwicie jajka na różowo i podacie z kolorowym farszem. Na moim stole tych jajek nie może zabraknąć.

Każda gospodyni z pewnością chciałabym podjąć gości czymś smacznym i efektownym. Dobrze by było, by przygotowanie tej potrawy nie było zbyt trudne i pracochłonne. I dokładnie takie są różowe jajka faszerowane. U mnie od kilku lat pojawiają się na wielkanocnym śniadaniu i znikają w pierwszej kolejności.

Jak przygotować jajka faszerowane?

Pierwszym etapem przygotowania jajek faszerowanych jest ich ugotowanie na twardo. Po wystudzeniu trzeba je obrać i każde przekroić wzdłuż na połowę. Potem należy ostrożnie wyjąć z połówek jaj żółtka, tak by nie uszkodzić białek. Teraz żółtka jaj wystarczy zmiksować lub wymieszać z wybranymi dodatkami, a powstałym farszem napełnić białkowe połówki.

By połówki białek nie przewracały się na talerzu, można użyć specjalnego półmiska na jajka faszerowane. Ma on wgłębienia, dzięki czemu jajka stabilnie trzymają się nawet po nadzianiu. Jeśli jednak nie macie takiego naczynia, możecie wyłożyć talerz np. liśćmi sałaty. Będą one służyły za dekorację i podporę jednocześnie.

Przygotowanie różowych jajek faszerowanych krok po kroku

Przygotowanie różowych jajek faszerowanych rozpocznij od sporządzenia buraczanego wywaru i ugotowania jajek na twardo. Postaraj się jednak, by jajka nie pękły i nie wypłynęły w czasie gotowania, bo to popsuje cały efekt.

Przepis: Różowe jajka faszerowane

Buraczkowe jajka z łososiowym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 10 jajek
  • 2-3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie buraczanego wywaru i jajekJajka ugotuj na twardo. Odlej wodę, zalej je zimną wodą, pozostaw do wystygnięcia. Buraki obierz, pokrój na kawałki, zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj do nich listek laurowy, przekrojone ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu, gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie przecedź wywar z buraków.
  2. Farbowanie jajJajka obierz ze skorupek, włóż je do gorącego, buraczanego wywaru, odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie każde różowe jajko osusz i przekrój ostrożnie wzdłuż na połowę.
  3. Przygotowanie farszu i nadziewanie jajZ połówek jaj ostrożnie wyjmij żółtka. Zmiksuj je z pokrojonym, wędzonym łososiem i majonezem. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Połówki białek ułóż na talerzu, farszem napełnij szpryckę, wyciskaj go ozdobnie do połówek białek.

Wskazówka: Zamiast gotować wywar z buraków, możesz też sięgnąć po gotowy barszcz z kartonu. Wystarczy go tylko podgrzać, by intensywniej farbował.

Pomysły na inne nadzienie do jajek faszerowanych

Nadzienie do faszerowanych jajek można przygotować z przeróżnych składników. Ważne by dobrze komponowały się one ze smakiem gotowanych jaj. Mogą to więc być: szczypiorek, koperek, natka pietruszki, rzodkiewka, świeży ogórek, podsmażone pieczarki czy szpinak, ryby wędzone i z puszki, a także szynka. Miękkie składniki wystarczy rozdrobnić widelcem, inne trzeba bardzo drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi żółtkami. Można też zblendować składniki na gładką masę, dzięki czemu farsz zamieni się w pastę o jednolitym kolorze. Warto go połączyć z majonezem, doprawić musztardą, chrzanem czy przyprawami.

Czytaj też:
Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu
Czytaj też:
Jajka marmurkowe możesz zrobić nie tylko na święta. To bardzo proste