Jedz tę kolorową surówkę przez kilka dni – dołącz ją do codziennej, zrównoważonej diety – a nie mamy wątpliwości: zobaczysz efekt. To smaczny sposób, by odciążyć układ pokarmowy, poprawić trawienie i poczuć się lżej. Różnica? Więcej energii, lepsze samopoczucie i mniejszy brzuch. Surówka z naszego przepisu łączy dwa rodzaje kapusty, żółtą paprykę, marchewkę i natkę pietruszki.
Dlaczego warto jeść surówkę z kapusty?
Podstawą surówki jest mieszanka białej i czerwonej kapusty – warzyw, które słyną z właściwości oczyszczających i wspierających trawienie. Kapusta zawiera błonnik, który działa jak naturalna miotełka dla jelit, pomagając usuwać toksyny i resztki zalegające w układzie pokarmowym. Do tego dostarcza witamin C i K oraz cennych przeciwutleniaczy, wspierających odporność i regenerację organizmu.
Dodatek żółtej papryki to nie tylko kolor i smak, ale duża dawka witaminy C i beta-karotenu. Papryka wspomaga metabolizm, działa przeciwzapalnie i łagodzi uczucie zmęczenia. Natka pietruszki z kolei wspiera pracę nerek, działa moczopędnie i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Ważnym dodatkiem jest marchewka. To warzywo wzmacnia jej detoksykujące i energetyzujące działanie. Marchew nie tylko pięknie podkreśla kolorową kompozycję kapust i papryki, ale też dostarcza cennych składników odżywczych, które wspierają oczyszczanie organizmu i poprawiają kondycję skóry. Zawarty w marchewce błonnik łagodnie reguluje pracę jelit i pomaga usuwać zalegające w nich toksyny.
Jak zrobić detoksykującą surówkę z kapusty?
Przepis jest bardzo prosty: wystarczy pokroić drobno warzywa (marchewkę najlepiej zetrzeć) i doprawić. Do dressingu można dodać odrobinę miodu, ewentualnie można też zrobić dressing na bazie naturalnego jogurtu (wówczas weź kilka łyżek gęstego jogurtu, odrobinę oliwy i soku z cytryny).
Przepis: Surówka z kapusty idealna na detoks
Chrupiąca i lekka surówka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 177 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty (ok. 400 g)
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty (ok. 400 g)
- 1 marchewka
- 1 duża żółta papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywObie kapusty drobno poszatkuj, posól (ok. 1/2 łyżeczki soli), wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut, aby zaczęły puszczać sok. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce, pietruszkę posiekaj.
- Robienie surówkiWymieszaj wszystkie warzywa w jednej misce. Dodaj oliwę, sok z cytryny, dopraw pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na ok. 15 minut.
Surówka jest doskonałym dodatkiem do innych dań, ale można ją też jeść jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Czytaj też:
Do soku z pomidorów dodaję kwaśny płyn. To naturalny izotonik i koktajl regeneracyjnyCzytaj też:
Wieczorem robię ten koktajl zamiast kolacji. Ten prosty przepis na płaski brzuch działa
