Smoothie to popularna pozycja śniadaniowa. Ja jednak piję je wieczorem zamiast kolacji, by wspomóc odchudzanie. Napój przygotowuję z dodatkiem chlorelli, dzięki czemu jest jeszcze bogatszy w chlorofil. To cenny składnik do walki z kilogramami. Skład koktajlu dobrałam tak, by był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim skuteczny.
Z czego przygotować koktajl na płaski brzuch?
Koktajl na płaski brzuch działa najskuteczniej, gdy zawiera mało cukrów. Dlatego jego podstawą są warzywa, a owoce służą głównie do poprawy smaku. Aby witaminy i antyoksydanty z naturalnych składników wchłaniały się lepiej, używam awokado – źródło zdrowego tłuszczu. Smoothie zagęszcza banan, a dodatkowo także proszki. Nie bez znaczenia jest dodatek imbiru, który wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu.
Podobne działanie mają kluczowe składniki koktajlu: sałata i proszek z alg chlorella. Obfitują w chlorofil, który ogranicza fermentację cukrów w jelitach, a co za tym idzie – ogranicza ilość gazów. Pomaga też stabilizować poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt, wspomaga wątrobę i jelita, ułatwia detoksykację.
Zbawiennie na metabolizm działa też białko, którego niedobór napędza tycie. Tego dodatku nie omijam, bo dzięki temu długo jestem syta. Taką funkcję pełni też błonnik, którego napój ma całkiem sporo. Szczególnie skuteczny jest ten zawarty w siemieniu lnianym.
Jak zrobić zielone smoothie z chlorellą?
Przygotowanie smoothie z chlorellą to łatwizna. Wystarczy zblendować składniki. Ważne jednak, aby odpowiednio je dobrać, a przy tym użyć produktów dobrej jakości. Dlatego zamiast zwykłych bananów wybieram te ekologiczne – są nieporównanie bardziej aromatyczne od tych zwykłych. Co więcej, mielone siemię lniane powinno być świeże i przechowywane w lodówce. Nie polecam miksowania całych ziaren. W porównaniu ze zmielonymi nasionami nie są one odtłuszczone, a zawarty w nich olej szybko jełczeje i może nadawać napojowi rybny posmak.
Do koktajlu radzę dodać odżywkę białkową – może być serwatkowa albo roślinna. To dodatkowa porcja białka, które wspomaga odchudzanie i skutecznie redukuje głód.
Przepis: Zielone smoothie z chlorellą
Zielone smoothie z chlorellą, sałatą, ogórkiem i awokado
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 273 w każdej porcji
Składniki
- 2 i 1/2 szkl. napoju sojowego lub innego, bez cukru
- 1/2 małej główki sałaty masłowej
- 1 małe dojrzałe awokado
- 1 ogórek gruntowy
- 1 mały banan
- kawałek imbiru o długości ok. 3 cm
- 2 cytryny
- 2 łyżki chlorelli w proszku
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 10 łyżek odżywki białkowej w proszku, bez dodatków (opcjonalnie)
- 50 ml soku z aronii 100% (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówUmyj sałatę i osusz liście. Zdejmij skórkę z awokado i usuń pestkę, obierz ogórka, banana i imbir, wyciśnij sok z cytryn.
- Miksowanie koktajluWlej napój do blendera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj na gładkie smoothie. W razie potrzeby dodaj nieco więcej napoju lub wody.
Jak długo przechowywać koktajl z chlorellą?
Według podanego przepisu przygotujesz 4 porcje koktajlu, które możesz wypić w ciągu kolejnych dni. Wystarczy przelać go do buteleczek o pojemności ok. 300 ml, dobrze je zakręcić i wstawić do lodówki. W tym czasie nie zepsuje się ani nie straci dużo witamin. Już dawno odkryłam, że zaraz po przygotowaniu wcale nie smakuje dobrze, bo składniki muszą się „przegryźć”. Dlatego nigdy nie piję go od razu, tylko dopiero po paru godzinach albo następnego dnia.
Czytaj też:
Ten koktajl to tylko cztery składniki, a jest prawdziwym pogromcą infekcji. Do tego doskonale smakujeCzytaj też:
Blenduję kilka składników i mam zdrowe śniadanie. 5 minut roboty, a energia na parę godzin