Przepis na tę potrawę mam od znajomej dietetyczki. Wie, co smaczne i zdrowe

Przepis na tę potrawę mam od znajomej dietetyczki. Wie, co smaczne i zdrowe

Dodano: 
Kaszotto z kaszy gryczanej
Kaszotto z kaszy gryczanej Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Często mam wyrzuty sumienia, że jemy za dużo mięsa. Przecież ono wcale nie jest zdrowe! Dlatego dla odmiany chętnie przyrządzam czasami obiad bez jego dodatku. Przepis na to pyszne i tanie danie obiadowe dostałam od zaprzyjaźnionej dietetyczki.

Co smacznego przygotować na obiad, by nie sięgać po mięso? W sumie zawsze brakuje mi takich pomysłów i przepisów. Dlatego spytałam zaprzyjaźnioną dietetyczkę. Powiedziała, że co, jak co, ale to danie może mi polecić. Jest bowiem nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne i apetycznie wyglądające.

Jak przygotować kaszę gryczaną na kaszotto?

Na kaszotto można wybrać kaszę gryczaną niepaloną lub paloną. Pierwsza ma delikatniejszy smak, druga jest wyrazista, lekko orzechowa. Kaszy nie należy wcześniej gotować. Wystarczy ją tylko przepłukać, by usunąć z niej nadmiar skrobi (dzięki temu nie będzie się kleić). Następnie należy ją krótko podsmażyć na patelni, a potem gotować niczym risotto. Stopniowo podlewa się ją bulionem i dolewa kolejną jego porcję, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Dzięki temu ziarenka będą miękkie, ale się nie rozgotują.

Jak zrobić kaszotto z kaszy gryczanej?

To kaszotto gryczane nie zawiera mięsa, ani wędliny, a mimo to jest pożywne i smaczne. Jego tajemnicą jest odpowiedni dobór warzyw i właściwe ich przygotowanie. Najpierw na patelni podsmażam cebulę i czosnek, a potem dodaję marchewkę.

Po kilku minutach wsypuję kaszę i krótko ją podsmażam. Następnie wlewam porcję bulionu i gotuję na niedużym ogniu, często mieszając. W ten sposób zużywam cały bulion, a dzięki temu kasza robi się miękka, ale pozostaje sprężysta. Pod koniec dodaję rozdrobniony jarmuż, który dodaje potrawie smaku i podnosi jej wartość odżywczą.

Przepis: Kaszotto z warzywami

Kasza gryczana z dodatkiem warzyw – danie z patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 2 marchewki
  • 2–2,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g świeżego jarmużu
  • 2 łyżki śmietanki 12-18%
  • majeranek lub tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie składnikówNa maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, smaż kilka minut. Wsyp opłukaną i osączoną kaszę, podsmaż krótko, aż będzie lekko szklista.
  2. Podlewanie bulionemWlej porcję gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu, często mieszając. Gdy kasza wchłonie płyn, dolej kolejną porcję. Gotuj ją ok. 20 minut, aż zmięknie.
  3. Wykańczanie potrawy5 minut przed końcem gotowania dodaj do potrawy kawałki jarmużu, a także śmietankę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku.

Te dodatki też będą pasować do kaszotto

To kaszotto jest bardzo proste, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście nieco je odmienili lub wzbogacili. Oprócz cebuli, czosnku, marchewki i jarmużu można do niego dodać np.: dynię, cukinię, paprykę, burak, por, szpinak. Z pożywnych dodatków doskonale sprawdzi się tu ciecierzyca albo tofu.

Jeśli zaś zdecydujecie się na mięsne dodatki, do wyboru macie np. wędzony boczek, filet z kurczaka czy indyka. Do potrawy warto też dodać: parmezan, suszone pomidory, orzechy włoskie, pestki dyni, natkę pietruszki, białe wino albo zioła.

Czytaj też:
Zamiast po ryż sięgam po kaszę. To tanie danie z patelni jest smaczne i bardzo zdrowe
Czytaj też:
Kasza pęczak ma cenne właściwości. Zobacz, jak ugotować i w jakich przepisach wykorzystać