Zamiast po ryż sięgam po kaszę. To tanie danie z patelni jest smaczne i bardzo zdrowe

Zamiast po ryż sięgam po kaszę. To tanie danie z patelni jest smaczne i bardzo zdrowe

Dodano: 
Kaszotto z pomidorkami
Kaszotto z pomidorkami Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Jeśli lubicie risotto, z pewnością pokochacie kaszotto. Nie tylko ma pełniejszy smak, ale też wyższą wartość odżywczą. Takie proste danie z patelni można przygotować z myślą o obiedzie czy kolacji. Cała rodzina się nim nasyci i to za grosze.

Kaszotto to polska potrawa wzorowana na włoskim risotto. Przyrządza się ją w ten sam sposób, tyle że z kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Obie odznaczają się wysoką wartością odżywczą, co sprawia, że całe danie jest naprawdę pożywne. Przy tym może przyjmować różne smaki, w zależności od tego, po jakie dodatki sięgniemy. Dziś zapraszam was na jarskie kaszotto z bakłażanem, boczniakami i pomidorkami.

Jaka kasza jest najlepsza do kaszotto?

Kaszotto można przygotować z różnych rodzajów kasz. Ja bardzo lubię kasze jęczmienne, np. pęczak czy perłową. Dobrze też jednak sprawdza się kasza gryczana, najlepiej biała czyli niepalona, bo ma łagodniejszy smak. Można również sięgnąć po kaszę bulgur albo orkiszową. Obie gotują się dosyć szybko i mają przyjemny, lekko orzechowy smak.

Jak przygotować kaszotto z bakłażanem, boczniakami i pomidorkami?

Przygotowanie kaszotto z bakłażanem, boczniakami i pomidorkami należy zacząć od podsmażenia rozdrobnionych warzyw i grzybów. Potem dodaje się do nich kaszę, a po przesmażeniu gotuję ją ze stopniowo dodawanym bulionem. Ten sposób przyrządzenia kszotto gwarantuje, że ziarenka kaszy będą miękkie, ale nie będą się sklejać. Nabiorą też wyraźnego aromatu.

Przepis: Kaszotto z bakłażanem, boczniakami i pomidorami

Pożywne kaszotto z kaszy jęczmiennej, bakłażana, boczniaków i pomidorków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 bakłażan
  • 300 g boczniaków
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g sera mozzarella
  • zielenina do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBakłażan umyj, pokrój w kostkę. Boczniaki opłucz, osusz, pokrój w paski. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek – smaż ok. 2 minuty. Dodaj boczniaki i bakłażan, smaż 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Wsyp suchą kaszę i mieszaj przez minutę, aby lekko się podsmażyła. Stopniowo wlewaj po 1 chochelce bulionu, mieszając i czekając, aż kasza go wchłonie. Powtarzaj ten proces przez ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka.
  3. Wykańczanie potrawyDo kaszy dodaj mascarpone i pomidorki, całość wymieszaj. Wierzch kaszotto posyp kawałkami mozzarelli. Potrawę przykryj i trzymaj na małym ogniu ok. 5 minut, aż pomidorki zmiękną, a ser się roztopi. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną zieleniną.

Te dodatki też pasują do kaszotto

Oprócz bakłażana, boczniaków i pomidorków do kaszotto można też wykorzystać inne zestawy dodatków. Oto kilka smacznych propozycji z dopasowaniem do różnych rodzajów kasz:

  • kasza pęczak z grzybami, cebulą, parmezanem i tymiankiem;
  • kasza pęczak z kurczakiem, cukinią, serem i bazylią;
  • kasza gryczana z burakiem, serem kozim i rukolą.

Czytaj też:
Robię domowy makaron z pysznymi dodatkami. Wypróbuj to proste danie, a rodzina oszaleje z zachwytu
Czytaj też:
To danie z patelni jest pyszne i szybkie do zrobienia. Przygotowuję je z warzyw i piersi z kurczaka