Latem najpopularniejsze na moim stole są surówki ze świeżych, sezonowych warzyw. Chętnie sięgam po pomidory, ogórki, kapustę i marchewkę. To dlatego, że są to ulubione warzywa mojej rodziny. Ostatnio przygotowałam lekką, chrupiącą surówkę z ogórków. Smakowała nam o wiele lepiej niż oklepana mizeria.
Co zrobić, by surówka z ogórka wyszła chrupiąca?
Wiecie, dlaczego moja rodzina nie przepada za mizerią? Bo nie jest chrupiąca i zawiera zbyt dużo sosu. Z tego powodu zastąpiłam ją smaczniejszą wersją.
By surówka z ogórka wyszła chrupiąca, warto przygotować ją z superświeżych warzyw. Te jędrne i twarde, w szczególności gruntowe nadają się najlepiej. Po pokrojeniu ogórki warto oprószyć solą i pieprzem, ale nie odstawiać ich na dłuższy czas, tylko od razu wymieszać z lekkim sosem. Dzięki temu nie zdążą puścić soku.
Jak zrobić lekką surówkę z ogórka?
Moja lekka, chrupiąca surówka z ogórka nie ma dodatku śmietany. Staram się na nią wybierać ogórki o cienkiej skórce, tak by nie trzeba było ich obierać. Dzięki temu mam mniej pracy, a potrawa prezentuje się niezwykle apetycznie. Pokrojone na kawałki ogórki oprószam tylko przyprawami, mieszam z posiekanym czosnkiem i sezamem i skrapiam lekkim sosem.
Przepis: Surówka z ogórka
Lekka, chrupiąca surówka z ogórków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 4 ogórki gruntowe lub 2 sałatkowe
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki białego sezamu
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywOgórki umyj, te o grubszej skórce obierz. Każdy przekrój wzdłuż na cztery części, a potem pokrój w grubsze plasterki. Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówOgórki oprósz solą i pieprzem. Dodaj czosnek, sezam, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
Wskazówka: Jeśli ogórki mają chropowatą, grubszą skórkę, lepiej ją usuń.
Do czego podać lekką surówkę z ogórka?
Lekka surówka z ogórka to doskonały dodatek do mięsnych dań obiadowych. Możecie ją podać do: kotletów schabowych, mielonych, pieczonego czy grillowanego kurczaka, a także do pieczonej ryby. Dobrze też sprawdzi się, jako dodatek do placków ziemniaczanych i dań obiadowych podanych z ziemniakami. Można ją także dokładać do burgerów i wrapów z tortilli.
Czytaj też:
Taką mizerię robiła moja babcia. Ja też do ogórków dodaję coś więcej niż śmietanęCzytaj też:
Siekam por i mieszam z popularnym owocem. Surówka wychodzi soczysta i pełna smaku