Ten pomysł na prawdziwki to patent mojej babci, która robiła najlepsze sosy grzybowe. To prosty sos borowikowy z masłem i śmietaną. Sycący i bardzo aromatyczny. Idealnie pasuje do ziemniaków, makaronów, ale też mięs czy wytrawnych placków.
Jak zrobić sos borowikowy?
Borowiki to grzyby, które są niezwykle delikatne w smaku. Moja babcia zawsze wrzucała je na patelnię jako pierwsze, łącząc olej lub oliwę z masłem. Masło doskonale podkreśla i wydobywa ich smak. Kiedy grzyby już lekko się przesmażą, wystarczy dodać cebulę, a potem śmietanę. Jaką śmietanę wybrać do sosu grzybowego? Może to być zwykła „osiemnastka”, ale jeśli chcesz, aby sos był jeszcze delikatniejszy i szlachetniejszy, wybierz śmietanę kremówkę (30%). Tu od razu rada: jeśli nie chcesz śmietanowego sosu, dopraw jedynie grzyby z cebulką i masłem. Tak podane również smakują doskonale.
Ilość grzybów w przepisie jest orientacyjna. Dla czterech osób zwykle wystarczy 8 średniej wielkości borowików.
Przepis: Sos borowikowy
Idealny do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 254 w każdej porcji
Składniki
- 8 borowików
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBorowiki oczyść i pokrój. Cebulę drobno posiekaj.
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć grzyby i smaż kilka minut, dodaj cebulę i duś wszystko razem, aż cebula się zeszkli. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, duś 2-3 minuty.
Do czego pasuje sos grzybowy z prawdziwków?
Sos borowikowy idealnie pasuje do ziemniaków. Podaj go np. z ziemniakami z wody, świeżym koperkiem i ogórkami małosolnymi. Może to być również sos do makaronu: wówczas warto wrzucić ugotowany makaron na patelnię razem z sosem, wymieszać wszystko dokładnie i serwować od razu. W tej wersji można danie posypać drobno posiekaną natką pietruszki czy tartym, żółtym serem.
Sos grzybowy to też pyszny dodatek do placków oraz krokietów. Podaj go do chrupiących placków ziemniaczanych albo usmażonych w złocistej panierce mięsnych krokietów. Sos dobrze smakuje podany na usmażonych lub upieczonych na złoto grzankach oraz tostach. Może być oryginalnym dodatkiem do wytrawnych gofrów.
Czytaj też:
Wiejska zapiekanka, którą robię na obiad i mam spokój na dwa dni. To u mnie rodzinny hitCzytaj też:
Grzybowy sezon mija szybko. Zrób marynatę mojej mamy – to smak, który zostaje na lata